Oficialii FMI, CE si BCE au incheiat joi o misiune de doua saptamani in Grecia, menita sa evalueze progresele guvernului in privinta masurilor convenite in acordul pe trei ani pentru 110 miliarde de euro. Cea de-a doua transa a imprumutului este programata pentru a doua parte a lunii septembrie, scrie Mediafax.

"Programul este in grafic. A inceput ca un program foarte ambitios, cu multa incarcatura in primele etape, iar vestea cea buna este ca e implementat conform cu cele convenite", a declarat Poul Thomsen, seful misiunii FMI in Grecia, intr-un interviu acordat Reuters.

Intrebat despre transa a doua, de noua miliarde euro, din ajutorul de la FMI si UE, Thomsen s-a aratat increzator ca banii vor ajunge in Grecia.
"Da. Sunt increzator ca cei din board-ul FMI vor impartasi parerea mea ca acesta este un start foarte impresionant al unui program foarte impresionant", a afirmat el.

Prima transa din imprumut a fost acordata in luna mai si a avut o valoare de 20 miliarde euro, din care 14,5 miliarde euro de la statele membre ale zonei euro, respectiv 5,5 miliarde euro de la FMI.

Citeste si:

Analistii si economistii au aratat ca atingerea tintei de deficit bugetar convenita pentru acest an de Grecia cu FMI si UE va fi foarte dificila, dar Thomsen s-a declarat convins ca obiectivul poate fi respectat. Grecia s-a angajat sa reduca deficitul cu 5,5 puncte procentuale, la 8,1% din PIB.
"In discutiile noastre cu Ministerul Finantelor am ajuns la concluzia comuna ca da, va fi o cursa stransa, dar credem ca tintele vor fi atinse", a spus oficialul FMI.

Grecia si-a redus la jumatate deficitul guvernului central in primele sase luni ale acestui an, taierile drastice de cheltuieli amortizand neatingerea tintei in privinta veniturilor statului.

Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters, separat, ca recesiunea din Grecia ar putea fi ceva mai blanda decat cifra de -4% proiectata pentru acest an. Potrivit acestuia, PIB-ul Greciei va scadea cu 3-3,5% in 2010.