PIB-ul Ungariei a stagnat in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, dupa o crestere de 0,6% in perioada ianuarie-martie, potrivit datelor prezentate de biroul de statistica de la Budapesta.

Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, economia ungara a crescut cu 1%, accelerand de la un avans de numai 0,1% in primul trimestru.

Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg plasa cresterea economica anuala din trimestrul al doilea la 0,9%.

Ungaria, primul stat membru al UE care a apelat, in 2008, la ajutorul Fondului Monetar International, a redus cheltuielile publice pentru a respecta termenii si conditiile acordului cu institutiile financiare internationale, agravand cea mai grava recesiune de la inceputul anilor '90.

Statul se bazeaza pe revenirea cererii din zona euro, cea mai importanta piata de desfacere pentru produsele ungare.

Citeste si:

"Revenirea exporturilor nu a putut compensa pentru scaderea altor sectoare din economie", a declarat statisticianul Peter Szabo, citat de Bloomberg.

Productia agricola si industria constructiilor au avut scaderi de doua cifre in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit acestuia, iar sectorul de retail nu da nici el semne de imbunatatire.

Economia ungara ar putea creste in acest an cu 0,9%, cu 3,2% in 2011 si cu 3,9% in 2012, estima banca centrala a Ungariei la finele lunii mai.

Potrivit prognozelor guvernului, PIB-ul Ungariei va urca in acest an cu 0,6%, dupa o contractie de 6,3% in 2009.