Rezerva Federala (Fed), sistemul de banci centrale al Statelor Unite, a majorat, marti, rata dobanzii de referinta pentru a treisprezecea oara consecutiv, transmite Reuters. Fed a ridicat dobanda de referinta cu un sfert de punct procentual, la 4,25%, cel mai ridicat nivel consemnat dupa aprilie 2001. Fed a precizat ca ar mai putea avea loc inca o majorare, dupa care ciclul de apreciere a ratei dobanzii de referinta s-ar putea opri.

Anuntul a determinat aprecierea actiunilor americane si a obligatiunilor guvernamentale, in timp ce dolarul a pierdut din valoare, desi majorarile anterioare ale dobanzilor au stimulat majorarea monedei americane.

Dolarul a scazut insa, deoarece investitorii au fost mai influentati de posibilitatea incheierii ciclului de majorari graduale, potrivit Financial Times. Dolarul si-a diminuat avansul fata de moneda europeana si a scazut cu peste 1% si fata de yen-ul japonez. Intr-un sondaj realizat de Reuters in randul unui numar de 21 de economisti de pe Wall Street, toti au considerat ca Fed va majora inca o data, in ianuarie, dobanda de referinta, tot cu 0,25 puncte procentuale. Sondajul mai arata ca 14 din cei 21 de economisti intervievati de Reuters asteapta ca dobanda de referinta sa depaseasca 4,5% pana la sfarsitul anului viitor, in pofida semnalelor emise de Fed privind incheierea ciclului de majorari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »