Executivul Uniunii Europene nu a mentionat care sunt companiile investigate, dar Holcim, Lafarge, Cemex, HeidelbergCement, Buzzi Unicem si o divizia a acesteia, Dyckerhoff, au confirmat ca sunt anchetate, scrie Mediafax.

Investigatia a fost lansata dupa perchezitii efectuate de CE la mai multe companii, in noiembrie 2008 si septembrie 2009.

"Comisia intentioneaza sa investigheze in special existenta unor posibile restrictii pentru importuri si exporturi, impartirea pietei si coordonarea preturilor pe piata cimentului si a produselor asociate", se arata intr-un comunicat al CE.

Ancheta include companii din Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Spania si Marea Britanie si se refera la ciment, produse pe baza de ciment si alte materiale.

Citeste si:

Cemex, al treilea mare producator de ciment din lume, a confirmat investigatia, dar a negat orice vina, ca si HeidelbergCement.

Lafarge a recunoscut ca a fost contactata de anchetatorii UE, dar a aratat ca simpla investigatie nu reprezinta o dovada de comportament incorect.

Holcim a confirmat investigatia, dar a refuzat sa comenteze.

Comisia Europeana poate amenda companiile cu pana la 10% din cifra lor de afaceri, daca incala legislatia antitrust.
In 2002, CE a amendat companiile Lafarge, BPB, Knauf si Gyproc cu o suma cumulata de 478 milioane de euro pentru formarea unui cartel in domeniul placilor de rigips.