Plafonarea datoriei va face parte dintr-un capitol referitor la finantele publice din constitutia care urmeaza a fi adoptata pana la sfarsitul lunii aprilie, informeaza Mediafax.

Ungaria, cel mai indatorat stat din Europa Centrala, trebuie sa convinga investitorii si agentiile de rating ca poate reduce datoria publica intr-un mod sustenabil.

"In prezent avem ca obiectiv un nivel al datoriei de stat de 55-60% din PIB, peste care vor intra in functiune aceste frane automate", a afirmat Navracsics.

Citeste si:

Guvernul va anunta saptamana viitoare detalii despre un program de trei ani pentru reducerea deficitului bugetar, vital pentru prevenirea retrogradarii ratingurilor suverane de catre agentiile de evaluare financiara.

Calificativele acordate Ungariei de Moody's, Fitch si Standard & Poor's sunt cu o treapta peste nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii, si au perspectiva negativa.

Agentia pentru Administrarea Datoriilor a anuntat recent ca preluarea de catre stat a activelor fondurilor private de pensii va permite reducerea imediata a datoriei publice cu 5,5 puncte procentuale, prin retragerea unor obligatiuni.