Elvetia si Statele Unite au ajuns la un acord preliminar care va permite inchiderea unui conflict legat de facilitarea de catre bancile elvetiene a evaziunii fiscale comisa de catre deponentii americani, dupa mai multi ani de divergente diplomatice, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Ministerul elvetian de Finante trebuie sa finalizeze o declaratie comuna cu Statele Unite, a anuntat Guvernul de la Berna.

Acordul este rezultatul negocierilor din ultimii doi ani legate de acuzatiile SUA ca cel putin 12 banci elvetiene, intre care Credit Suisse si Julius Baer Group, au ajutat cetateni americani sa eludeze Fiscul.

Acordul permite tuturor bancilor elvetiene sa inchida rapid litigiile si creeaza certitudine juridica.
Unele dintre aceste banci sunt deja implicate in negocieri de inchidere a investigatiilor, dar Departamentul american de Justitie vrea sa extinda anchetele si sa oblige alti manageri de averi din Elvetia sa dezvaluie date referitoare la conturile transfrontaliere.

"Acordul permite tuturor bancilor elvetiene sa inchida rapid litigiile si creeaza certitudine juridica", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Bancare Elvetiene.

Elvetia vrea sa previna ca alte banci sa aiba soarta Wegelin & Co, care a fost pusa sub acuzare anul trecut. Wegelin, cea mai veche banca elvetiana, si-a recunoscut vinovatia in luna ianuarie, pentru ca a ajutat americani sa ascunda fonduri, si a incetat activitatea.

Wegelin preluase clienti americani de la UBS, care in 2009 a evitat sa fie pusa sub acuzare admitand ca a ajutat la eludarea fiscului.

UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a platit 780 de milioane de dolari pentru inchiderea investigatiei si a predat nume ale clientilor din SUA.
Statele Unite vor liste de persoane suspectate de evaziune fiscala, care au transferat conturi de la o banca la alta, potrivit guvernului elvetian.
Un purtator de cuvant al Departamentului de Justitie nu a putut fi contactat.

Credit Suisse, Julius Baer si divizia de administrare a activelor din Elvetia a HSBC Holdings se asteapta sa plateasca o amenda pentru inchiderea disputelor din Statele Unite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Adevarul GOL-GOLUT: Elvetia deschide un restaurant pentru nudisti
Setari Cookie-uri