Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, in plenul CSM, ca se afla in cursul unei dezbateri cu societatea civila si cu magistratii despre necesitatea unui cod de conduita politica referitor la justitie, informeaza Mediafax.

"Sunt in continuare in cursul unei dezbateri cu magistratii, cu societatea civila despre necesitatea sau nu a unui cod de conduita politica cu privire la justitie. Trebuie sa stabilim foarte clar jaloane, pe care sa ni le asumam toti, pe care sa le respectam", a spus Cazanciuc, in sedinta Plenului CSM, in contextul discutarii raportului Inspectiei Judiciare cu privire la afirmatiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

Ministrul Justitiei a adaugat, referitor la afirmatiile premierului, ca, din punctul sau de vedere, "anumite declaratii trebuiau cel putin nuantate". "Vis-a-vis de independenta sistemului, cred ca ar trebui sa judecam mai degraba faptele, decat anumite declaratii facute intr-un anumit context. Cel putin de cand sunt eu ministru al Justitiei, cred ca avem destul dovezi prin care Guvernul a sprijinit in mod constant independenta sistemului judiciar si a oferit cadrul normativ si sustinerea financiara pentru ca sistemul sa poata functiona si sa fie cu adevarat independent", a spus Cazanciuc.

Ministrul Justitiei a precizat ca a aflat despre concluziile raportului Inspectiei Judiciare din presa, ceea ce, in opinia sa, arata o lipsa de respect fata de membrii CSM. "Am vazut un material in aceasta dimineata. Cred ca este un lucru care arata o lipsa de respect fata de membrii CSM sa aflam din spatiul public propunerea unei inspectii. Nu vom face neaparat o ancheta despre cum a aparut in spatiul public", a mai spus Cazanciuc.

Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere in randul populatiei, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, prezentat joi, in Plenul CSM.

Citeste si:
Tudorache, PLUS: Bulgaria scapa de MCV. Romania, din cauza PSD, nu
Tudorache, PLUS: Bulgaria...

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit raportul Inspectiei Judiciare, decizia fiind luata cu majoritate de voturi. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 8 ianuarie, Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta atat despre condamnarea lui Adrian Nastase, cat si despre celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori a CSM arata ca declaratiile premierului au caracter politic, "iar in raport cu principiul separatiei puterilor in stat, Consiliul nu poate interveni in disputele de natura politica".

Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, declara ca in urma sesizarii primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza daca au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaratiile facute de premier in 6 ianuarie. In cadrul acestor verificari vor fi avute in vedere si declaratiile premierului Victor Ponta privind sesizarile trimise de Guvern la DNA.

Tamara Manea preciza ca verificarile nu vizeaza modul in care au fost instrumentate dosarele lui Adrian Nastase.
Inspectia Judiciara a analizat si daca sunt intarzieri nejustificate in verificarea sesizarilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, dupa ce Victor Ponta a spus ca pentru ilegalitati reclamate de Guvern privind actiuni ale fostilor guvernanti nu exista raspuns de la Parchet.

Citeste si:
Sapte membri ai CSM cer sesizarea CCR dupa inregistrarile cu Dancila
Sapte membri ai CSM cer...

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat, luni seara, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca Adrian Nastase este un condamnat politic si o victima a regimului Basescu, in conditiile in care presedintele Traian Basescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei si Daniel Morar, principalii sai colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, impotriva adversarilor politici.

El a aratat, la Romania TV, ca sentinta dispusa impotriva lui Nastase, care a fost principala tinta a lui Basescu incepand din 2005, reprezinta o nedreptate si a amintit ca pentru sesizarile de ilegalitati transmise de Guvern pentru actiuni ale fostilor guvernanti nu exista niciun raspuns din partea Parchetului. In acelasi timp, Ponta a comparat situatia lui Adrian Nastase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko.

"Eu cred ca Adrian Nastase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de dupa 1989, dar si cel mai puternic adversar al lui Traian Basescu si cred ca, din punct de vedere politic, cazul Adrian Nastase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timosenko", a spus Ponta.

Citeste si:
CSM a cerut documente despre modificarile pe care Savonea le cere
Sectia pentru procurori a CSM...

Premierul Victor Ponta a reclamat in mai multe randuri faptul ca plangerie penale inaintate de catre Guvern nu au primit un raspuns. Guvernul arata, la inceputul lunii octombrie 2013, ca inspectorii Corpului de control al prim-ministrului si cei ai unor ministere au inaintat, in perioada 7 mai 2012-17 septembrie 2013, un total de 394 plangeri penale sau sesizari, in principal la DNA si Parchet, pentru nereguli comise anterior.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
7 membri CSM cer Liei Savonea discutarea raportului MCV