Gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline este acuzat ca ar fi dat mita doctorilor din Iordania si Liban, compania fiind deja anchetata penal in Polonia pentru acelasi motiv, scrie International Business Times.

Acuzatiile se refera la oferirea de avantaje medicilor precum pachete turistice si mostre gratuite de medicamente pentru a le vinde, acesta fiind cel mai recent caz dintr-o serie de investigatii interne privind coruptia din birourile sale internationale. Grupul mai este anchetat in Polonia, Irak si China.

In ancheta se precizeaza ca reprezentantii GSK le permiteau doctorilor iordanieni sa fie insotiti de sotii in calatoriile in scop de business. Doctorii schimbau biletul de avion de la clasa business pentru doua bilete la clasa economic, unul dintre ele fiind oferit sotiei, angajatii GSK fiind la curent cu aceasta practica.

De asemenea, GSK oferea doctorilor pana la 60 de mostre gratuite de vaccin, pe care acestia le vindeau ulterior cu pretul de 70 de dolari pentru o mostra.

“In total, avem aproximativ 200 de angajati in Liban, Iordania si Irak, iar acuzatiile vizeaza un numar restrans de persoane”, au declarat reprezentantii GSK.

Citeste si:
In ce conditii poate sa fie arestat Sorin Mindrutescu, seful Oracle
In ce conditii poate sa fie...

Grupul este prezent in Irak, Kuweit, Qatar, Oman, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Liban, Siria si Bahrain.

In 2012, GSK a platit 3 miliarde de dolari in cadrul unei intelegeri cu autoritatile americane, cea mai mare sanctiune aplicata de SUA intr-un caz de frauda in domeniul sanatatii. Compania a pledat "vinovat", fiind acuzata de promovarea unor medicamente spre utilizare in situatii neavizate de autoritati si de neraportarea catre autoritati a unor probleme de siguranta la un tratament impotriva diabetului.

Ulterior, dupa un scandal de coruptie in China, compania a anuntat modificari majore la programele de stimulente pentru medici.

Autoritatile chineze au acuzat GSK ca a facut plati in valoare totala de 3 miliarde yuani (300 milioane lire sterline) catre medici prin intermediul unor agentii de turism. Compania a anuntat, in urma scandalului din China, ca va pune capat practicii de recompensare directa a medicilor pentru promovarea medicamentelor si ca nu va mai stabili tinte individuale de performanta pentru agentii de vanzari.

Citeste si:
Catalin Chereches: Am primit un dar de 1,5 mil. euro de la mama
Catalin Chereches: Am primit...

GSK Romania deruleaza activitati de import, distributie si producere de medicamente. Fabrica Europharm din Brasov este insa scoasa la vanzare de la jumatatea anului trecut. In decembrie 2013, GSK anunta ca a intrat in etapa de selectie a cumparatorului fabricii de medicamente de la Brasov, care se va incheia in primul trimestru al acestui an si in care vrea sa cunoasca planurile companiilor interesate pentru unitatea de productie, iar daca aceasta va esua fabrica va fi inchisa in 2015.

GSK a cumparat, in 1996, 65% din actiunile Europharm, companie contolata de omul de afaceri Mihai Miron si care detinea o fabrica de medicamente la Brasov. In 2003, GSK a preluat si restul de 35% din actiunile Europharm.

Compania a derulat si un program de reorganizare a infrastructurii logistice a distribuitorului de medicamente Europharm Distributie, care a insemnat, printre altele, inchiderea depozitului din Brasov si extinderea celui din Bucuresti.

Potrivit datelor Cegedim, GSK ocupa anul trecut locul 6 pe piata farmaceutica locala, cu vanzari de 552,6 milioane lei si o cota de 4,7%.

Citeste si:
GSK: Ce nevoi au consumatorii dintr-o piata de sanatate subfinantata
Ce nevoi are consumatorul...

Sursa foto: Coruptie, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Mita la RAR: Coduri si nume schimbate pentru crearea unui cerc inchis