Senatorul PNL Dian Popescu a fost condamnat de ICCJ la cinci luni de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz in serviciu, fapta de care este acuzat pentru ca firma sa ar fi incasat ilegal 154.000 de lei de la Primaria Pestisani, judetul Gorj, pentru lucrari care nu au fost executate., potrivit Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe Dumitru Dian Popescu la cinci luni de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice si a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de doi ani si cinci luni.

Prin aceeasi decizie, Dian Popescu a fost achitat pentru infractiunile de uz de fals si de dare de mita de care l-au acuzat procurorii. Fratele lui Dian Popescu, Gabriel Titus Popescu, a fost condamnat tot la cinci luni de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, pedeapsa suspendata pe un termen de incercare de doi ani si cinci luni. Acesta a mai primit o pedeapsa de doua luni de inchisoare pentru uz de fals, care a fost contopita cu cea de cinci luni.

In acelasi dosar, Florin Pavel, primarul comunei Pestisani la data faptelor, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru abuz in serviciu si 30.000 de lei amenda penala pentru neglijenta in serviciu. Instanta a dispus si in cazul lui Pavel suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe un termen de incercare de sase ani.

Instanta l-a achitat pe fostul secretar general adjunct in Ministerul Economiei Dumitru Parvulescu pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu in forma calificata.

Dar Radu Florea, condamnat la trei ani de inchisoare

Omul de afaceri gorjean Dan Radu Floarea a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si uz de fals, pedeapsa fiind suspendata pe un termen de incercare de sase ani. Floarea a fost acuzat ca firma sa, desi avea de executat la Pestisani un campus scolar pentru care primise banii necesari, nu a facut aceasta lucrare.

Nicolae Isar, fost diriginte de santier la firma lui Dan Radu Floarea, a fost si el gasit vinovat si condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de patru ani, pentru complicitate la abuz in serviciu si fals material in inscrisuri oficiale. Instanta a luat act ca Primaria comunei Pestisani nu s-a constituit parte civila in cauza. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva, aceasta putand fi contestata la Completul de cinci judecatori al aceleiasi instante.

In 12 decembrie 2012 cei sase au fost trimisi in fata instantei si, conform rechizitoriului intocmit de Parchetul Tribunalului Gorj, Dian Dumitru Popescu si fratele sau, Gabriel Titus Popescu, in calitate de administratori la Maserati SRL Ticleni, au incasat, in mod necuvenit, de la Primaria Pestisani 154.000 de lei pentru lucrari de proiectare si executie, care nu au fost insa realizate.

Cei doi au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, dar si de uz de fals intrucat, la un control, au prezentat Curtii de Conturi documente care nu corespundeau realitatii. Documentele respective sunt procese-verbale de luare in custodie a unor marfuri, firma celor doi trebuind sa construiasca la Pestisani un stadion pentru care de la bugetul de stat, Guvern si autoritati locale a fost alocata suma de circa 650.000 de lei pentru ca investitia sa fie finalizata in zece luni, in cursul anului 2009. Termenul de finalizare a lucrarilor nu a fost insa respectat, lucrarile la stadion incepand abia in vara anului 2012, dupa declansarea anchetei procurorilor.

Dian Popescu, acuzat si de dare de mita

Dian Popescu a mai fost acuzat de anchetatori de dare de mita, intrucat i-ar fi oferit, in anul 2008, primarului comunei Pestisani, Florin Pavel, membru al PNL Gorj, 7.000 de lei, banii fiind folositi atunci, sustin anchetatorii, in campania electorala. Suma a fost data "in scopul obtinerii unui contract pentru proiectare si executie lucrari", dupa cum se preciza in rechizitoriul procurorilor. Dian Popescu si fratele sau au fost retinuti in luna iulie 2012, pentru 24 de ore, ulterior instantele respingand solicitarea de arestare preventiva a celor doi.

Primarul Florin Pavel a fost arestat preventiv de la sfarsitul lunii iunie, imediat dupa ce a fost ales pentru ce de-al treilea mandat de edil al comunei Pestisani. Ulterior, mandatele sale de arestare preventiva au fost prelungite succesiv, pama cand, in 1 februarie 2013, ICCJ a dispus eliberarea sa.

Pavel a fost trimis in judecata pentru trei fapte de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, pentru doua fapte de luare de mita, precum si pentru neglijenta in serviciu. Conform rechizitoriului inaintat Tribunalului Gorj, Pavel, in calitate de ordonator de credite, a dispus la plata aproape 1,6 milioane lei catre firma Tech Safety SRL Targu Jiu, detinuta de omul de afaceri Dan Radu Floarea. Firma respectiva avea de executat la Pestisani un campus scolar care, la fel ca si in cazul stadionului ce trebuia realizat de firma lui Dian Popescu, nu a fost finalizat nici pana in prezent.

Anchetatorii sustin ca Pavel a dispus plata sumei de 1,6 milioane lei pentru lucrari neexecutate. In schimb, firma lui Floarea a executat lucrari la un apartament detinut de primar, valoarea acestiora fiind estimata la 1.600 de lei.
Florin Pavel mai fost acuzat de procurori si ca a acceptat la plata doua contracte de cesiune de creanta in valoare de 2,5 milioane lei de la doua persoane fizice cu care Primaria Pestisani nu avea nicio relatie contractuale. Cele doua persoane fizice sunt Aristica Doru Serban si sotia sa Marioara, barbatul fiind judecat in prezent pentru camatarie, dupa ce a fost denuntat la Parchet de catre Dan Radu Floarea.

Omul de afaceri s-a plans ca ar fi fost sechestrat si amenintat dupa ce a luat bani cu camata de la Serban, cunoscut ca "Habitu", bani pe care nu ar fi putut sa-i restituie in totalitate. El a convenit atunci cu primarul Pavel, ca in contul banilor pe care ii avea de incasat pentru lucrarile la campusul scolar, Primaria Pestisani sa-i plateasca lui Habitu datoriile sale, edilul fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, mai ales ca Tech Safety avea relatii contractuale cu Consiliul Local Pestisani, nu cu Primaria.
Pavel s-a consultat inainte de a accepta cesiunea de creante catre Habitu cu factori de decizie din cadrul Directiei Finanetelor Publice Gorj, din aceasta cauza procurorii trimitandu-l in judecata si pe fostul sef al Directiei Contribuabili Mici si Mijlocii, Dumitru Parvulescu, care in iunie 2012a fost numit secretar general adjunct al Ministerului Economiei.

Parvulescu este acuzat ca "in mod direct si nemijlocit a indemnat pe inculpatul Pavel Ion Florin sa semneze doua contracte de cesiune de creanta in valoare de 2.500.000 lei catre doua persoane fizice, creanta nefiind certa, lichida si exigibila si de a incerca sa influenteze o persoana cu atributii de serviciu sa dispuna plata prin trezorerie a acestei sume de bani catre persoanele fizice", el fiind acuzat de instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. La inceputul lunii septembrie 2012, Parvulescu a fost retinut pentru 24 de ore, ulterior procurorul de caz neobtinand mandat de arestare pe numele sau.
La randul sau, omul de afaceri Dan Radu Floarea, este acuzat de procurori de savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, dupa ce l-a determinat pe Pavel, in baza unor situatii nereale, sa faca plati catre firma sa in valoare de aproape 1,6 milioane lei. El este acuzat si de comiterea infractiunii de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, dupa ce l-a indemnat pe Pavel sa semneze cele doua contracte de cesiune de creante in valoare de 2,5 milioane lei.

Anchetatorii au retinut in sarcina sa si acuzatiile de uz de fals si dare de mita, ultima fiind formulata dupa ce firma sa a amenajat apartamentul primarului din Pestisani. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Nicolae Isar, fost diriginte de santier la firma lui Dan Radu Floarea. Barbatul este acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grav si fals intelectual, dupa ce a intocmit si avizat situatii de lucrari ce nu reflecta realitatea si in baza carora Primaria Pestisani a platit 1,6 milioane lei catre Tech Safety SRL.

In acest dosar au mai fost cercetate si alte patru persoane, procurorii dispunand in cazul acestora aplicarea unei amenzi administrativede 1.000 de lei pentru fiecare. Trei dintre persoanele respective sunt angajati ai Primariei Pestisani, cea de-a patra persoana fiind Lucretia Parvulescu, sotia inculpatului Dumitru Parvulescu. Aceasta a fost anchetata dupa ce firma sa, care comercializeaza materiale de constructii, a eliberat pentru firma lui Dian Popescu un proces-verbal de custodie pentru materiale pe care acesta le-ar fi achizitionat de la ea. Pe parcursul cercetarilor Lucretia Parvulescu a precizat ca documentul nu contine date reale.

De asemenea, potrivit rechizitoriului, primarul Florin Pavel a mai fost trimis in judecata pentru ca, in 2009, a ordonantat la plata peste 132.000 de lei sub forma de drepturi salariale pentru angajatii Primariei Pestisani. O parte dintre acestia si-au castigat in instanta o serie de drepturi speciale, iar primarul a dispus ca toti salariatii sa primeasca aceleasi drepturi, pe considerentul ca asa ar fi fost corect fata de toti, banii fiind incasati si de cei care nu deschisesera proces pentru a castiga sporurile respective.
Initial, dosarul s-a judecat la Tribunalul Gorj, insa la inceputul lui 2013 aceasta instanta si-a declinat competenta in favoarea ICCJ.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri