Intermediarul mitei de 50.000 de lei de la o firma din Calarasi pentru seful Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bigiu este un consilier judetean, care preluase banii de la un director din CJ, intr-o cutie de whisky. Procurorii au afirmat ca Bigiu voia sa disimuleze mita printr-un contract de imprumut.

In intervalul decembrie 2013-decembrie 2014, presedintele Consiliului Judetean Buzau (CJ), Marian Cristinel Bigiu, i-a solicitat lui Dragos Cojocea, director executiv al Directiei de Dezvoltare Regionala din CJ, sa faca demersuri pentru declansarea procedurilor de achizitie directa (prin modificarea proiectului initial in cuantum de 400.000 de lei, legat de intocmirea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau pentru perioada 2014-2020 si impartirea in trei componente, astfel incat sa fie posibila evitarea procedurii de licitatie publica) si identificarea unor firme dispuse sa semneze, in mod formal, aceste proiecte.

Proiectele respective urmau sa fie facute, de fapt, de Dragos Cojocea, urmand ca dupa intocmirea acestora si aprobarea platilor de catre presedintele CJ Buzau Cojocea sa ii dea lui Bigiu jumatate din suma achitata, respectiv 200.000 de lei. Aceasta suma ar fi urmat sa fie recuperata de Cojocea de la firmele care figurau in mod fals ca executantii celor trei proiecte, informeaza Mediafax.

Anchetatorii spun ca in a doua jumatate a lunii decembrie 2013, Dragos Cojocea i-a dat presedintelui CJ Buzau, drept mita, aproximativ 70.000 de lei, reprezentand mai mult de jumatate din valoarea unei facturi de 130.000 lei, suma care fusese virata unei firme din Calarasi - Asociatia pentru Dezvoltare, Inovatie, Cultura si Antreprenoriat (A.D.I.C.A.). Acestei firme ii fusese atribuit in mod direct contractul pentru prima componenta a Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau, anume principalele directii de dezvoltare si analiza S.W.O.T.

Conform surselor citate, directorul din CJ Dragos Cojocea a primit suma de 70.000 lei de la reprezentantul legal al A.D.I.C.A. Calarasi, respectiv Gabriela Camelia Badica, care a fost consilier judetean PSD la Calarasi, in mandatul 2008-2012.

Mita i-a fost data lui Bigiu in parcarea unui supermarket din Buzau, prin intermediul finului acestuia, Florin Madalin Colgiu. In luna august a acestui an, Cristinel Bigiu i-a cerut lui Dragos Cojocea sa inceapa procedurile de atribuire directa pentru cea de-a doua componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, fiind declarata castigatoare aceeasi firma, respectiv A.D.I.C.A. Calarasi. Seful CJ Buzau urma sa primeasca mita jumatate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

"In data de 4 decembrie 2014, Bigiu Marian Cristinel i-a solicitat in mod expres martorului Cojocea Dragos sa-i remita pana cel mai tarziu la data de 8 decembrie suma de 50.000 de lei, indicandu-i ca persoana intermediara care urma sa primeasca suma de bani in numele presedintelui Consiliului Judetean pe consilierul judetean Pitigoi Ionut Robert, persoana de incredere a numitului Bigiu Marian Cristinel", se arata in documentele anchetatorilor.

Sambata, Dragos Cojocea i-a dat banii consilierului judetean Robert Ionut Pitigoi, in parcarea unui restaurant din Buzau, pentru ca Pitigoi sa ii dea sefului CJ Buzau. Suma de bani a fost ascunsa intr-o cutie de whisky, iar Cojocea si Pitigoi au glumit pe acest subiect, in momentul in care Cojocea i-a dat banii consilierului judetean, dupa cum reiese din interceptarile realizate de DNA in acest dosar, in baza mandatelor emise de judecatori.

"COJOCEA DRAGOS: Nu mi-ai zis ba, ca esti si NICU si eu te stiam de IONUT. Ba!
PITIGOI IONUT ROBERT: !
COJOCEA DRAGOS: Ti-am luat si eu un cadou din partea mea.
PITIGOI IONUT ROBERT: Multam! Am inteles.
COJOCEA DRAGOS: Nu stiu daca-ti place marca asta?
PITIGOI IONUT ROBERT: Am inteles.

COJOCEA DRAGOS: E buna? Da? Vezi tu acum... sa nu te puna dracu` sa tragi din ei ca-l
intreb luni pe sefu`daca ai tras din...
PITIGOI IONUT ROBERT: Ba, poate iti dau doi pumni acuma ...[cuvant obscen]...
COJOCEA DRAGOS: Ba, vezi ca...!
PITIGOI IONUT ROBERT: ...[rade]... De handicapat”.

Ulterior, consilierul judetean Ionut Robert Pitigoi s-a intalnit cu presedintele CJ Buzau, Cristinel Bigiu, spunandu-i ca are cei 50.000 de lei de la Cojocea si intrebandu-l care este destinatia banilor.
Discutia ambientala surprinsa de procurori in baza unui mandat emis de instanta arata preocuparea lui Bigiu de a nu se afla de suma de bani. Astfel, din inregistrari reiese ca Bigiu a vrut sa stie cat mai multe detalii legate de
comportamentul lui Cojocea in momentul in care a dat banii.

"BIGIU MARIAN CRISTINEL: Cum a dat?
PITIGOI IONUT ROBERT: Intr-o sticla de whisky.
BIGIU MARIAN CRISTINEL: A, si a pronuntat el cinci sau d-ale lui.
PITIGOI IONUT ROBERT: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numarat, mi-a zis ca sunt cincizeci d emii.
BIGIU MARIAN CRISTINEL: Nu numaratul. In ce context?

PITIGOI IONUT ROBERT: Im?
BIGIU MARIAN CRISTINEL: In ce context?
PITIGOI IONUT ROBERT: Niciun context, nu.
BIGIU MARIAN CRISTINEL: A, da' a spus cincizeci saunu stiu ce?
PITIGOI IONUT ROBERT: Da, da, da!
BIGIU MARIAN CRISTINEL: Putea sa fie ceva grav?

PITIGOI IONUT ROBERT: Sper ca nu, adica, nu cred.
BIGIU MARIAN CRISTINEL: Eu d-asta ti-am zis sa....
PITIGOI IONUT ROBERT: Cred ca nu.
(…)
BIGIU MARIAN CRISTINEL: Hai! Si mai zi-mi si mie... Hai, ca nu inchide in doua minute, ce mai zicea ala?

PITIGOI IONUT ROBERT: Nimic, am stat de vorba de Revelion, de astea...
BIGIU MARIAN CRISTINEL: L-ai mai intrebat ceva? L-ai intrebat? Ca, ce?
PITIGOI IONUT ROBERT: Ma duc sa...
BIGIU MARIAN CRISTINEL: Da' nu intelegce zici! De ce zici....?.
PITIGOI IONUT ROBERT: E periculos acuma cu toate nebuniile astea la televizor...
BIGIU MARIAN CRISTINEL: Si n-ai, n-ai discutat? Nu ti-a facut vreun semn daca e vreo problema ceva? Sau nu e?”

Anchetatorii noteaza, de asemenea, ca presedintele CJ Buzau i-a cerut consilierului judetean Ionut Pitigoi sa disimuleze mita printr-un imprumut de la Dragos Cojocea.

Consilierul judetean Ionut Pitigoi a fost ales pe listele USL, la momentul alegerilor locale din 2012 el fiind membru PNL, partid din care a facut parte si Marian Cristinel Bigiu, timp de 17 ani. In luna septembrie a
acestui an, Pitigoi a trecut la PSD, alaturi de Cristinel Bigiu.

Secretarul Consiliului Judetean Buzau, Laurentiu Gavrila, a declarat, duminica, ca strategia de dezvoltare a judetului Buzau, ce stabileste domeniile pentru care pot fi accesate fonduri europene in urmatorul program operational regional 2014-2020, nu a fost adoptata, proiectele cu fonduri europene derulate in judet in acest an fiind cele intocmite pe exercitiul bugatar 2007-2013, care au ca termen de finalizare cel tarziu anul 2015.

Gavrila a spus ca proiectele intocmite pentru strategia de devoltare 2014-2020 ar fi trebuit postate pe site-ul Consiliului Judetean Buzau in luna noiembrie, pentru dezbatere publica, insa acestea sunt de negasit.

”Si aseara (sambata -n.r.), am gasit doua bibliorafturi, pe care era scris «Strategia de dezvoltare durabila a judetului Buzau 2014-2020», bibliorafturi care erau goale». De proiecte s-a ocupat directorul Dragos Cojocea, sper sa ne lamurim maine unde sunt proiectele”, a mai spus Gavrila.

Sambata, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, a fost ridicat de procurorii DNA de la locuinta sa, dupa ce a fost prins in flagrant luand mita in parcarea din fata blocului in care locuieste.

Cristinel Bigiu a fost dus in Capitala, la DNA central, iar dupa aproximativ sase ore de audieri el a fost retinut sub acuzatia de luare de mita. De asemenea, a fost emisa ordonanta de retinere si pentru Florin Colgiu, finul lui Cristinel Bigiu, pentru complicitate la luare de mita.

Sursa foto: Lei/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri