ANI cere DNA sa il cerceteze pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, al caror asociat este in relatii comerciale cu Mazare in alte opt societati.

"Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la posibila savarsire de catre Radu Stefan Mazare, primar al Municipiului Constanta, a infractiunii de conflict de interese, intrucat, in calitate de reprezentant al Municipiului Constanta, a semnat cinci contracte si un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente), incheiate intre Primaria Constanta si doua societati comerciale (SC Conpress Holding SRLsi SC Soti Cable Neptun SRL) care il au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoana cu care Radu Stefan Mazare se afla in relatii comerciale in alte opt societati comerciale", arata ANI, intr-un comunicat de presa, potrivit Mediafax.

Potrivit unor surse, Radu Mazare si Sorin Gabriel Strutinsky sunt asociati in opt firme, respectiv: SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA si SC Xenoti SRL.

ANI a mai stabilit ca primarul Radu Mazare a aprobat, in urma procedurii de selectie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finantare din fonduri nerambursabile pentru sustinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului "Sarbatori de Iarna - Oraselul Copiilor 2013, incheiat intre Primaria Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL".

Valoarea totala a contractelor acordate celor doua societati comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fara TVA (aproximativ 4.580.000 de euro). Directia Nationala Anticoruptie urmeaza sa verifice daca primarul Radu Mazare a incalcat dispozitiile articolului 301 din Codul penal, coroborate cu prevederile articolului 12 litera b) din Legea 78/2000.

Potrivit articolului 301 din Codul penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, (...) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Conform articolul 12 litera b) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, "sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii".

ANI a precizat ca l-a informat pe Radu Mazare despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate si drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal sau prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Radu Mazare este primar al municipiului Constanta din 2000, fiind la al patrulea mandat succesiv.
Agentia Nationala de Integritate a mai sesizat procurorii si in noiembrie 2009 sa faca verificari in cazul lui Radu Mazare, tot pentru conflict de interese. Atunci, ANI arata ca s-a sesizat din oficiu, in urma publicarii unor articole despre contracte de publicitate acordate de Primaria Constanta unor parteneri de afaceri ai edilului.

ANI preciza atunci ca, in 12 noiembrie 2009, Radu Mazare a mers cu avocatul acestuia la sediul ANI si a pus la dispozitia inspectorului de integritate trei contracte de servicii de publicitate media, incheiate de Primaria Constanta cu o firma a lui Sorin Strutinsky. Dosarul a fost trimis atunci de ANI la Parchetul Curtii de Apel Constanta.

"Contractele au fost incheiate de catre Municipiul Constanta, in calitate de «Achizitor», prin reprezentantul legal Radu Mazare si SC Telegraf Advertising SRL Constanta, in calitate de «Prestator», reprezentata de catre Sorin Strutinsky, doua avand ca obiect executarea de servicii de «publicitate prin radio» pe o perioada de cate un un an, iar cel de-al treilea servicii de publicitate media prin presa scrisa, pe o perioada de 4 ani, valoarea totala a acestor contracte fiind in cuantum de 4.065.367,60 lei", arata ANI.

In urma verificarilor facute de ANI a rezultat ca Primaria Constanta, prin reprezentatul legal Radu Mazare, a incheiat un contract in valoare de 2.689.076 lei (fara TVA) pentru "intermedierea executarii serviciilor de publicitate TV", pe o perioada de 4 ani, cu SC Soti Cable Neptun SRL, reprezentata de Dan Dumitru Buleandra, pentru intermedierea serviciilor de publicitate TV, numai pe anul 2009 fiind alocata suma de 672.269 lei (fara TVA), "cu posibilitatea suplimentarii in functie de alocatiile bugetare disponibile".

ANI mentiona ca Radu Mazare a fost asociat in SC Telegraf Advertising SRL, alaturi de alti asociati, printre care si Sorin Strutinsky, pana in 20 martie 2002, cand a cesionat actiunile pe care le detinea. In cadrul SC Telegraf Advertising SRL, Sorin Strutinsky detinea atunci si functia de administrator. De asemenea, Strutinsky era si unul dintre administratorii SC Soti Cable Neptun SRL, iar printre asociatii acesteia era si SC Conpress Holding SRL.
Potrivit informatiilor transmise atunci de ANI, Radu Mazare si Sorin Strutinsky erau asociati in firmele Conpress Advertising SRL, Conpress Holding SRL, Ideea Contrast SRL, Sigma Trading SA si Conpress Group SRL.

Primarul Radu Mazare spunea atunci ca toate contractele pentru care ANI a decis ca trebuie cercetate de Parchetul Curtii de Apel Constanta au fost verificate de Agentia Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), care a decis ca sunt legale.

ANRMAP arata, la acea vreme, ca a amendat Primaria Constanta cu 45.000 lei pentru incalcarea legii achizitiilor in cazul a cinci contracte de publicitate din perioada 2006-2009, iar raportul de control va fi transmis Curtii de Conturi si DNA.

De asemenea, ANRMAP preciza ca, la sesizarea Curtii de Conturi, a inceput la14 septembrie procedura de supraveghere pentru toate contractele de servicii de publicitate incheiate in perioada 2006-2009 de catre Primaria Constanta.

In august 2009, Agentia Nationala de Integritate l-a gasit pe Radu Mazare si in incompatibilitate, intrucat, in perioada 23 aprilie - 6 noiembrie 2003, a avut atat functia de primar al municipiului Constanta, cat si pe cea de administrator al SC Nisipuri SA. ANI mentiona ca Mazare fusese numit administrator al acestei firme in 4 noiembrie 1998.

Radu Mazare a contestat raportul de evaluare al ANI privind incompatibilitatea sa si a cerut Curtii de Apel Constanta anularea documentului. Dosarul a ajuns ulterior la Curtea de Apel Galati, care in 22 iunie 2010 a dispus anularea raportului ANI. Decizia a fost contestata de ANI la instanta suprema, care in 28 aprilie 2011 i-a dat dreptate lui Radu Mazare si a dispus definitiv anularea raportului de incompatibilitate.

Radu Mazare mai este cercetat intr-un dosar instrumentat de DNA, in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. In aceasta cauza, Radu Mazare este sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara.

De asemenea, DNA l-a trimis in judecata pe primarul Radu Mazare in 28 octombrie 2008, intr-un dosar privind atribuirea nelegala a unor terenuri, in care este acuzat alaturi de 36 de persoane, intre care Nicusor Constantinescu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si din Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate ca au incalcat Legea 10/2001 privind persoanele indreptatite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile in natura, competenta de solutionare a cererilor de restituire, intinderea suprafetei revendicate. Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro in dauna municipiului Constanta, potrivit DNA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri