Declaratia 088 este o declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA.

ANAF a publicat si in luna mai un proiect de simplificare a Declaratiei 088, insa propunerile de la momentul respectiv au fost criticate ca superficiale de companii si firmele de consultanta. Declaratia 088 a fost crtiticata puternic de mediul de afaceri si de consultantii fiscali, propunerea pentru simplificarea acesteia adunand cel mai mare numar de voturi pe portalul maisimplu.gov.ro.

"Incadrarea veniturilor administratorilor in categorii generice fara precizarea sumelor si facilitarea declararii situatiilor de insolventa accentueaza caracterul simplificat al noii Declaratii 088", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Astfel, daca in prezent formularul contine 20 intrebari si este necesara anexarea a 11 tipuri de documente in total, incepand cu 1 iulie 2016 Declaratia 088 va avea 13 intrebari, fiind necesara anexarea a doar 4 tipuri de documente in total.

Citeste si:

Informatiile rezultate din Declaratia 088 sunt analizate doar agregat, in ansamblul lor, printr-un algoritm informatic automatizat, iar evaluarea izolata a unui singur criteriu, precum nivelul studiilor, este irelevanta pentru atribuirea codului de TVA, noteaza ANAF.

ANAF a publicat in 11 mai proiectul initial al Declaratiei 088, iar consultarile cu reprezentantii mediului de afaceri au continuat.

ANAF a intensificat procesul de solutionare a problemelor tehnice, care blocau schimbul interinstitutional de informatii, si va publica proiectul actualizat in baza acestor consultari.

In prezent, se analizeaza modalitatea tehnica a reducerii numarului declaratiilor prin preluarea informatiilor din Declaratia 088 si in alte declaratii si formulare obligatorii.

Sursa foto: Shutterstock