Persoanele fizice si juridice mai pot plati pana in 30 iunie impozitele pe cladiri, terenuri si masini cu reducerea de 10%, dupa ce guvernul a decis in luna martie prelungirea cu trei luni a termenului limita.

Persoanele fizice care achita pana la 30 iunie integral suma reprezentata de aceste impozite vor beneficia de bonificatie. Termenul stabilit initial pentru plata acestor impozite era 31 martie. Decizia a fost luata din cauza unul modificari introduse prin noul Cod Fiscal, aplicat de la 1 ianuarie 2016, si pentru care era nevoie de clarificari din partea Ministerului Finantelor, potrivit News.ro.

"S-a prelungit si acest temen pentru ca toata lumea sa poata plati si sa poata beneficia de clarificarile pe care Ministerul de Finante le-a adus in ultimele saptamani in privinta noului Cod Fiscal”, a precizat, in 23 martie, purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu. Principalele nelamuriri erau legate de impozitele pe cladirile cu destinatie mixta, care erau folosite partial ca locuinta, partial ca sediu al unei firme si pentru care se plateau impozite diferentiate.

Ulterior, guvernul a decis sa modifice normele privind impozitarea locuintelor cu destinatie mixta sau nerezidentiala, precizand ca acestea vor fi impozitate ca locuinte cu statut rezidential, fara majorari, daca plata utilitatilor nu este dedusa. Potrivt noului Cod Fiscal, in vigoare de la 1 ianuarie 2016, persoanele platesc intre 0,08% si 0,2% din valoarea impozabila a cladirilor rezidentiale, insa pentru cladirile folosite in scop comercial, impozitul este de cateva ori mai mare.

Cota impozitului este stabilita prin hotarare a consiliului local, insa valoarea impozabila a cladirii se determina in functie de mai multe grile stabilite de catre stat, iar cladirile noi au valori mai ridicate. Valoarea impozabila depinde si de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea.

Citeste si:
Rapoartele de evaluare în scopul impozitării se pot depune până pe...
ANEVAR: Rapoartele de...

Sursa foto: Shutterstock / mizar_21984

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Parchetul extinde ancheta penală la Suceava: care sunt motivele
Setari Cookie-uri