Procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Radu Frincu si pe Constantin Marius Banu, fost director si respectiv membru in Directoratul societatii de asigurari din Eximbank, sub acuzatia de abuz in serviciu, dupa ce au platit din fondurile CARE Romania sejururi petrecute cu familiile lor in Franta, Spania, Austria si Italia, ceasuri de lux, pantofi si parfumuri, scrie News.ro.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Radu Frincu, la data faptelor presedinte al Directoratului SC ”CARE Romania” SA, societate de asigurari in cadrul Eximbank SA, banca cu capital majoritar de stat, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos material, in forma continuata si cu consecinte deosebit de grave (53 acte materiale) si uz de fals in forma continuata (sapte acte materiale).

In acelasi caz a fost trimis in judecata Constantin Marius Banu, la data faptelor membru al Directoratului SC ”CARE Romania” SA, pentru savarsirea a 19 infractiuni de abuz in serviciu si trei de uz de fals.

SC "CARE Romania" este o societate cu activitate pe piata asigurarilor, finantata de actionarul majoritar Eximbank, banca cu capital majoritar de stat.

Potrivit procurorilor, in perioada exercitarii mandatului de presedinte al Directoratului, respectiv 19 mai 2010 - 8 iulie 2013, Radu Frincu a abuzat de prerogativele functiei sale si a folosit ilegal din fondurile societatii CARE – EXIM Romania suma de 769. 659,96 lei (peste 47.000 de euro). Suma reprezinta totalul cheltuielilor facute de Frincu in interes personal, beneficiare fiind si alte persoane care nu aveau raporturi de munca cu CARE – EXIM Romania.

Citeste si:
DNA: Cristian Boureanu avea 1,6 milioane de euro intr-o banca
DNA: Cristian Boureanu avea...

Marius Constantin Banu, membru al Directoratului aceleiasi societati, este acuzat ca, in mod similar, a folosit in mod ilegal 165,704 de lei provenind din fondurile companiei.

Astfel, cei doi au decontat din banii societatii cheltuieli cu sejururi petrecute de ei, de familiile lor si de apropiati ai lor in strainatate, la destinatii cum ar fi Spania (Ibiza, Valencia), Franta (Cannes), Monaco, Disneyland-Paris, Ischgl si Kaprun - Austria, San Benedetto del Tronto-Italia; achizitii de anvelope noi pentru autoturismele personale; calatorii cu avionul; inchirieri de autoturisme de lux in strainatate, bilete de feribot, achizitii de produse de lux din banii companiei (ceasuri de marca si telefoane, genti, bratari, pantofi, accesorii, televizor, servicii de consultanta de imagine si articole de imbracaminte de la case de moda din Milano-Italia, articole de pescuit, parfumuri).

Pentru justificarea deconturilor, Frincu si Banu au utilizat facturi fiscale falsificate, astfel incat sa nu fie depistate persoanele care au beneficiat de serviciile trecute in acestea sau pentru a ascunde destinatia ori natura serviciilor facturate.

Intr-un context separat, contrar dispozitiilor hotararilor Consiliului Director, Radu Frincu a expus societatea CARE - EXIM SA la riscuri majore prin incheierea unor polite de asigurare in numele si pe seama societatii, cu incalcarea prevederilor hotararilor AGA si Consiliului de Administratie.

Citeste si:
George Becali si nepotul sau, urmariti penal pentru spalare de bani
George Becali si nepotul sau,...

Astfel, acesta a asumat riscuri de 60 milioane de euro, in conditiile in care avea mandate numai pentru riscuri de cel mult 2,5 milioane de euro. O mare parte din primele de asigurare au fost incasate de catre brokeri din Italia, ca urmare a incheierii politelor de catre Radu Frincu, prime ce nu au mai fost virate in conturile societatii CARE Romania SA, fapt constatat tot dupa demiterea inculpatului.

Directorul nu a inregistrat politele in evidentele societatii CARE Romania S.A. sau daca le-a inregistrat, primele de asigurare nu au fost platite la termenul stabilit in contract. In acest fel a fost creat un folos in mod nejustificat brokerilor din Italia in valoare de peste un milion euro, prin incheierea celor 14 polite de asigurare, bani neincasati de catre societatea CARE – EXIM SA.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 1.018.076 de lei, asupra unor bunuri imobile si mobile ale lui Radu Frincu si poprire asupra sumelor de bani aflate in conturi bancare detinute de acelasi inculpat.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucuresti.

Citeste si:
Becali la DNA, acuzat ca a primit bani de la nepot
Becali la DNA, acuzat ca a...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Allianz-Tiriac Asigurari: subscrieri de peste un MLD. de lei la 9 luni