Comisia Iordache a anuntat miercuri modificarile pe care vrea sa le faca la Codurile penale, peste 100 numai la Codul de procedura penala. Unele sunt importante si ar putea avea efect inclusiv asupra unor procese aflate in derulare sau chiar in cazul unor condamnari pronuntate deja, scrie Digi24.

O modificare ce atrage atentia se refera la redactarea motivarii unei hotarari judecatoreste definitive si la semnarea acestor documente. Se introduce obligatia - care pana acum nu exista - ca o hotarare definitiva (de condamnare sau de achitare) sa fie motivata in cel mult 30 de zile sau in cazuri exceptionale in 60 de zile (daca judecatorii isi motiveaza imposibilitatea de a o face in 30 de zile). In plus, potrivit propunerii venite dinspre Comisia Iordache, motivarea trebuie semnata de toti judecatorii care au participat la ultimul termen de judecata la dezbateri, deliberari, pronuntarea sentintei. In cazul in care acest lucru nu este posibil, indiferent de motiv, atunci cauza se repune pe rol, deci practic se reia judecata ultimului termen intr-o noua componenta a completului de judecata.

In acest context, se introduce un nou motiv de revizuire, ceea ce inseamna o cale extraordinara de atac - nemotivarea sau nesemnarea de catre toti judecatorii care au participat la luarea unei decizii a motivarii. Revizuirea sentintei poate fi ceruta oricand, chiar si dupa moartea persoanei condamnate.

Liviu Dragnea, cale libera pentru o schimbare a condamnarii sale primite in dosarul referendumului

Prin urmare, daca va fi adoptata aceasta prevedere, practic i-ar deschide drum lui Liviu Dragnea pentru o schimbare a condamnarii sale primite in dosarul referendumului (doi ani de inchisoare cu suspendare). In cazul sentintei lui, motivarea nu a fost semnata de catre toti judecatorii care au participat la luarea deciziei de condamnare si au trecut opt luni de la pronuntarea sentintei pana ea a fost motivata. Motivarea a fost redactata de unul dintre judecatorii care au participat la luarea deciziei, insa pentru Livia Stanciu, fosta presedinta a Inaltei Curti, intre timp pensionata si numita judecator la CCR, a semnat inlocuitoarea ei, Cristina Tarcea. Liviu Dragnea a speculat aceasta intarziere si a vrut sa deschida un proces, dar plangerea i-a fost respinsa.

Alte prevederi, conform proiectului Comisiei Iordache, se refera la faptul ca procurorii nu vor mai avea voie sa dea niciun fel de informatii despre dosarele penale, despre cei vizati de acestea si nici despre modul in care au fost comise faptele penale.

Mai mult, modificarile aduse codurilor penale vor sa descurajeze denuntatorii sa mai colaboreze cu organele de ancheta.

O audiere nu poate dura mai mult de 6 ore pe zi este o alta prevedere nou introdusa

De asemenea, persoanele condamnate pentru mai multe infractiuni nu mai pot cumula mai mult de trei ani la pedeapsa.

Propuneri de modificare a Codului de procedura penala, in rezumat:

REVIZUIRI SENTINTE
- Revizuirea sentintelor definitive s-ar putea face daca judecatorul care a dat sentinta nu a semnat si redactat motivarea acesteia. Prevederea aceasta l-ar ajuta in principal pe Liviu Dragnea, pentru ca Livia Stanciu, judecatoarea care a condus completul de judecata in dosarul Referendumul, s-a pensionat inainte ca sentinta sa fie redactata, astfel ca motivarea a fost semnata de succesoarea sa, Cristina Tarcea.

REDUCERI PEDEPSE
- parlamentarii Coalitiei propun reducerea de la doua treimi la jumatate a executarii pedepsei inaintea eliberarii conditionate.

DESCURAJAREA DENUNTATORILOR
- pot beneficia de reducerea la jumatate a pedepselor in propriile dosare doar cei care denunta in termen de 6 luni de la comiterea faptei denuntate, indiferent care este aceea. In prezent nu exista acest termen, cei care denunta infractiunea, daca marturia se confirma, beneficiaza de reducerea la jumatate a pedepselor in propriile dosare.
- darea de mita si cumpararea de influenta nu sunt incriminate decat daca sunt denuntate de faptuitor in termen de cel mult sase luni de la savarsirea faptei. Acum nu exista acest termen, oricand denunti, beneficiezi de impunitate.

RESPECTAREA PREZUMTIEI DE NEVINOVATIE
- Interdictia parchetelor de a comunica public despre anchete pe rol sau aflate in camera preliminara - aceasta inseamna nu vom mai avea comunicate ale DNA sau DIICOT de puneri sub acuzare, inculpari, trimiteri in judecata.
- pedepsirea cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani a autoritatilor care fac declaratii publice ce indica vinovatia unei persoane pentru care nu s-a pronuntat o decizie definitiva
- declaratiile suspectului sau inculpatului se inregistreaza obligatoriu audio, cel putin, sub sanctiunea nulitatii
- mandatul de perchezitie trebuie sa cuprinda clar bunurile sau documentele cautate, sub sanctiunea nulitatii
- audierea nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore
- avocatul trebuie sa aiba cel putin 6 ore la dispozitie pentru a studia dosarul inainte de judecarea cererii de arestare
- sechestrul pe bunuri nu poate fi mentinut mai mult de un an in timpul urmaririi penale sau 3 ani in total
- interdictia de a prezenta suspecti incatusati in public

RESTRICTII PENTRU PROCURORI
- Procurorii nu mai pot cere de la banci date financiare ale unor persoane fara mandat de la judecator; in prezent se poate, in cazuri de urgenta
- Procurorii nu mai pot ridica de la perchezitii bunuri sau probe care vizeaza fapte ce nu sunt prevazute in mandatul pe care il au, trebuie sa ceara alt mandat, pentru noile banuieli.
- Procurorii nu pot folosi in dosare pentru infractiuni ordinare inregistrari obtinute in baza Legii sigurantei nationale pentru fapte de terorism.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri