Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea USR - PNL privind Ordonanta de Urgenta pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Sectia Speciala a Adinei Florea isi poate continua activitatea dupa ce CCR a decis azi ca OUG lui Tudorel Toader prin care s-a facut operationalizarea ei este constitutionala.

Curtea Constitutionala a hotarat, miercuri, cu majoritate de voturi, ca ordonanta de urgenta privind operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) nu incalca legea funcamentala, respingand astfel criticile PNL si USR, a declarat unul dintre judecatorii CCR la finalul sedintei care a durat aproape patru ore, scrie Ziare.com.

CCR a amanat o decizie in urma cu doua saptamani, dupa ce judecatorul raportor, Daniel Morar, le-a transmis colegilor sai doua randuri de concluzii diametral opuse.

Sesizarea PNL si USR

PNL si USR au cerut CCR sa sesizeze si Curtea de Justitie a UE. Acestia mai cereau Curtii Constitutionale sa suspende solutionarea sesizarii lor de neconstitutionalitate pana la pronuntarea unei hotarari preliminare de catre CJUE cu privire la intrebarile formulate.

ALDE, USR, PLUS, PMP si Pro...
Citeste si: Alegerea primarilor in 2 tururi: cine se opune si cine este de acord?

Citeste aici detalii: Solicitare de sesizare a CJUE: Decizia CCR privind infiintarea Sectiei de anchetare a magistratilor respecta dreptul european?

Sesizarea a fost facuta in decembrie anul trecut. La acea vreme, deputatii Stelian Ion (USR) si Ioan Cupsa (PNL) aratau ca au identificat o serie de nereguli.

"Avem motive atat cu privire la modul in care a fost adoptata aceasta OUG, precum si modalitatea exacta in care au fost formulate textele normative din cuprinsul OUG.

Ca o noutate, am solicitat CCR sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu un numar de patru intrebari preliminarii, care, speram noi, odata trimise Curtii Europene si Curtea Europeana pronuntandu-se asupra acestor intrebari, va lamuri pentru totdeauna pe fiecare dintre noi daca raportul MCV, rapoartele din desfasurarea activitatii de monitorizare, control si verificare sunt obligatorii", anunta deputatul liberal.

CCR admite sesizarea pe...
Citeste si: Legile propuse de senatorul Zamfir, declarate neconstitutionale de CCR

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
PNL, fuziune prin absorbtie cu PACT, inainte de alegeri