O sabie aurita, de protocol, primita cadou de Nicolae Ceausescu din partea Armatei Romane, a fost atractia licitatiei organizate de Artmark la Bucuresti, fiind adjudecata cu suma de 7.000 de euro, in timp ce vanzarile totale ale evenimentului au depasit suma de 320.000 de euro.

Licitatiile "Colectia Gen. Constantin Doncea" si "Epoca de Aur", organizate joi seara de Artmark, au adus casei de licitatii vanzari totale de 321.275 de euro. Colectia Doncea s-a dovedit o surpriza placuta pentru iubitorii de arta, fapt demonstrat de rata de adjudecare de 92,31%, suma totala de adjudecare ajungand la 263.670 de euro.

La capitolul recorduri de autor s-au inscris doua opere de sculptura: artistul Gheorghe Anghel cu sculptura "George Enescu", adjudecata pentru 6.500 de euro - cvadruplul pretului de pornire, si artistul Richard Hette cu opera "Alegoria toamnei", adjudecata pentru 2.500 euro, aproape dublul pretului de pornire, potrivit Mediafax.

Dupa cum se preconiza, toate cele 18 opere clasate in patrimoniul national au intrat in colectii private, dintre care se remarca opera lui Nicolae Darascu, "Vedere a satului Grimaud", care a fost achizitionata la triplul pretului de pornire, cu 30.000 de euro, si cea a lui Stefan Luchian, "Gradina casei din strada Povernei", achizitionata la mai mult decat dublul pretului de pornire, cu 35.000 de euro.

De asemenea, editia de anul acesta a Licitatiei "Epoca de Aur" a suscitat interesul colectionarilor mai mult ca in 2012. Cu o rata de adjudecare a loturilor de 84,74% si cu un total de 57.605 de euro, licitatia a fost considerata drept o reusita pentru piata obiectelor de colectie de acest tip din Romania.

Cefin Trucks se asteapta la o...
Citeste si: Cefin se asteapta la o crestere a cererii pentru camioane in 2019

Atractia serii a fost disputata intre sabia aurita, de protocol, primita cadou de fostul dictator Nicolae Ceausescu din partea Armatei Romane, care a fost adjudecata la suma de 7.000 de euro, de sapte ori mai mult decat pretul de pornire, si afisul CiCo din anii '70, al carui pret a urcat de peste 20 de ori.

La mare cautare s-au aflat si trofeele diplomatice, intre care se remarca un pumnal care a apatinut George Macovescu, ministru de externe in perioada 1972-1978, si care a fost achizitionat cu 1.400 de euro, de sapte ori mai mult decat pretul de pornire.

Realismul socialist a castigat noi recorduri de autor prin artistii Adrian Maftei, a carui opera "Brigadier fruntas" a fost adjudecata cu 2.250 de euro, Oswald Adler, cu "Telegrafisti" (achizitionat cu 2.500 de euro), si Gheorghe Iacob, artist cunoscut, dimpotriva, pentru apartenenta la Grupul Andreescu, reprezentativ pentru o stilistica dizidenta de la realismul socialist, cu lucrarea "Colectivizarea" (adjudecata cu 2.200 de euro).

Metrorex lanseaza o licitatie...
Citeste si: Licitatie pentru trenurile magistralei de metrou Drumul Taberei

Sursa foto: www.artmark.ro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Romania, tara europeana cu cea mai mare crestere pentru Carrefour