Master of Business Administration (MBA) este cel mai cunoscut si cel mai apreciat tip de program de studii postuniversitare din intreaga lume. MBA-ul este o carte de vizita care iti deschide noi orizonturi intrucat este o diploma prin excelenta a profesionalismului in management.
In prezent toata lumea considera ca un MBA te califica in mod automat pentru glorie, multi dolari si masini sport.Cu toate ca acest gen de parere este departe de realitate, dezbaterea pe tema daca o diploma de MBA iti aduce de la sine succes si bani ramane pentru o alta discutie.

Ceea ce se stie mai putin este ceea ce se ascunde in spatele unui MBA; de cata energie, devotament si determinare are nevoie un student sa obtina aceasta diploma. Cand urmezi cursurile unui MBA de top din US precum Harvard Business School, Stanford, Wharton, Columbia sau una din aceasta categorie trebuie cu adevarat sa fii implicat si activ pe tot parcursul studiilor. De fapt daca nu ai avea abilitatile necesare pentru o astfel de experienta nici n-ai fi admis. Pentru a aplica pentru un MBA trebuie sa ai minim 2 ani in campul muncii, dar universitatile de top cer minim 5, pentru ca experienta reprezinta un avantaj, iar un MBA este un curs de perfectionare care poate fi urmat doar avand o baza solida in activitatea manageriala.

Un aplicant la MBA are doua optiuni principale: programe part time sau full time. Cand alegi un MBA part time iti dedici restul timpului unui job si atunci studiezi cand apuci, printre picaturile unei activitati care de cele mai multe ori te consuma.

Cei care decid sa aleaga un MBA full time trebuie sa ia in calcul ca asta presupune sa renunti la locul de munca actual si timp de 1-2 ani sa se reintoarca la invatat, sa se implice in diferite proiecte, organizatii, sa efectueze un intership, sa ajute un profesor in activitatea de cercetare sau studentii din programele universitare. Daca ai decis ca te vei concentra doar asupra scolii poti alege dintr-o multitudine de activitati in interiorul campusului: conferinte, grupuri de lucru, simulari de business, concursuri de planuri de afaceri, consultanta de management pentru ONG-uri si firme de talie mica etc.

Un element care e realmente avantajos cand urmezi un MBA e networkingul: ai ocazia de a cunoste printre colegi oameni la fel de ambitiosi ca si tine cu care poti pune bazele unei afaceri, ai acces la o retea de mii sau zeci de mii de absolventi al aceluiasi program, ai oportunitatea de a intalni personalitati de top din lumea afacerilor.

Evident programul academic e extrem de important si vei urma cursuri precum Analiza Financiara Avansata, Analiza Macroeconomica si Politici Publice, Strategie Competitiva, Geopolitica, Modele Decizionale, Management Operational, Economie Politica, Piete Speculative etc.

Pe de alta parte vei invata la fel de mult de la oamenii cu care vei interactiona, respectiv colegii de facultate, ca si de la cursurile propriu-zise. De aceea in momentul in care te hotarasti sa pleci din tara pentru un MBA incearca sa fii admis la o scoala de top, pentru ca acolo ai mai multe sanse sa fii inconjurat de oameni de calitate.

Categoric optiunea de a urma un MBA este una demna de luat in considerare, pentru ca reprezinta o provocare si un pas inainte pentru toti aceia care vor sa-si mareasca sansele de a avea succes in afaceri.

Poti afla mai multe informatii despre ce iti poate oferi un MBA si cum poti avea acces la la un astfel de program, pe data de 2 aprilie 2005 la Sala Palatului unde va avea loc ROMANIAN INTERNATIONAL UNIVERSITY FAIR - RIUF. In cadrul acestui targ poti intra in contact cu universitati din toata lumea care au programe de MBA si alte oferte de studii postuniversitare. Poti gasi mai multe detalii la www.riuf.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri