Calatoria dupa casatorie/divort

Calatoria dupa casatorie/divort

Sa presupunem ca ati cumparat bilet de avion catre o destinatie din Uniunea Europeana, nu aveti pasaport, deci veti calatori cu cardul de identitate. Intre timp va casatoriti sau divortati, prin urmare va schimbati numele din buletin. Plecarea in strainatate este programata la cateva saptamani sau chiar luni dupa schimbarea numelui. Practic, numele de familie de pe biletele de avion si buletin sunt diferite.

Ce faceti in aceasta situatie?

Singura solutie este sa schimbati numele de pe biletele de avion. Modificarea se face in schimbul unei taxe, indiferent ca ati cumparat biletele de avion prin agentie de turism sau direct de pe site-ul companiei aeriene, sustin reprezentantii Happy Tour Group.

Afla dei aici taxa pentru schimbarea numelui pe biletul de avion la cateva companii aeriene.

Femeie suparata in aeroport/Shutterstock.com

Taxa pentru bebelusi in avion

Taxa pentru bebelusi in avion

Practic, nu exista biletele de avion pentru copiii pana in 2 ani. Pentru ei platiti o taxa de infant, care difera de la companie la companie. Taxa poate fi platita online in momentul cumpararii sau prin apel telefonic. Iata taxele pentru calatoria bebelusului la cateva companii aeriene:

Tarom: reducere de pana la 90% din pretul biletului de avion al adultului

Wizz Air: 25 euro/segment de zbor. Daca biletul de avion al parintelui costa mai putin de 25 de euro, taxa pentru bebelus va fi cat pretul biletului de avion.

Blue Air: 35 euro/segment

Ryanair: 20 euro/segment

Sursa foto: Mama cu copil in avion/Shutterstock.com

Calatoria minorilor neinsotiti

Calatoria minorilor neinsotiti

Minorii pot calatori neinsotiti in strainatate, in baza mai multor conditii:

Tarom

  • minorii intre 2 si 5 ani pot calatori doar insotiti de un reprezentant Tarom, caruia parintii ii achita biletul dus-intors
  • declaratie notariala, prin care ambii parinti isi dau acordul ca minorul sa fie insotit de un reprezentant Tarom sau sa calatoreasca neinsotit
  • completarea unui formular de cerere de insotire
  • achitarea unei taxe de 40 euro/segment pentru cursele externe si 30 euro/segment pentru cursele interne

Blue Air: minorii intre 6 si 18 ani pot calatori insotiti de un reprezentant Blue Air in schimbul unei taxe suplimentare de 50 euro/segment si unei declaratii notariale din care sa rezulte acordul parintilor/tutorelui

Wizz Air: minorii sub 14 ani nu pot calatori decat insotiti de o persoana cu varsta de peste 16 ani

Ryanair: minorii sub 16 ani nu pot calatori decat insotiti de o persoana cu varsta peste 16 ani

Sursa foto: Adolescenta care calatoreste/Shutterstock.com

Schimbarea numelui pe biletul de avion

Schimbarea numelui pe biletul de avion

In cazul in care ati scris gresit numele sau sa transferati biletul de avion altei persoane, trebuie sa stiti ca puteti modifica numele pe biletele de la mai multe companii aeriene in schimbul unei taxe intre 45 si 100 de euro, mai putin la Tarom si AirFrance KLM. Cel putin la Tarom nu sunt acceptate cereri de schimbari de nume, dupa cum scrie pe site-ul companiei. In ce priveste AirFrance KLM numele poate fi corectat gratuit in limita a trei litere si in cel mult 24 de ore de la cumpararea biletului sau oricand pentru 65 de euro, fara ca biletul sa fie transferat altui pasager.

Sursa foto: Bilete de avion/Shutterstock.com

Pasaportul pentru copil

Pasaportul pentru copil

Desi putem calatori in UE doar cu buletinul, nu uitati ca minorii sub 14 ani nu pot iesi din tara decat cu pasaport. Un pasaport simplu eletronic pentru minorii sub 12 ani este valabil 3 ani si costa 266 lei, din care 244 lei costul pasaportului si 22 lei taxa de eliberare pasaport, sume care pot fi achitate la orice unitate CEC Bank. Pentru minorii peste 12 ani, la fel ca pentru adulti, pasaportul simplu electronic este valabil 5 ani si costa 292 lei (270 costul pasaportului + 22 lei taxa de eliberare), suma care poarte fi achitata tot la CEC Bank. Pasapoartele simple eletronice sunt eliberate in 14 zile calendaristice, potrivit informatiilor de la Directia Generala de Pasapoarte.

Daca ati uitat de pasaportul pentru copil si mai sunt cateva zile pana la plecare, puteti obtine, in regim de urgenta, un pasaport simplu temporar, eliberat in aceeasi zi, de obicei in doua ore. Este valabil 1 an si costa 222 lei (din care 100 lei costul pasaportului, 22 lei taxa de eliberare si 100 lei taxa suplimentara). Toate aceste taxe pot fi achitate in unitatile CEC Bank.

Sursa foto: Copil cu pasaport/Shutterstock.com

Calatoria cu animale de companie

Calatoria cu animale de companie

Pentru a calatori in afara tarii cu cainele sau pisica dvs. trebuie ca animalul de companie sa aiba urmatoarele lucruri:

  • implant cu microcip
  • vaccinarea antirabica la zi
  • carnet de sanatate
  • pasaport

"Pasaportul se completeaza la fiecare rubrica cu datele de identitate, de catre medicul veterinar de libera practica, si apoi este prezentat Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru legalizare si acordarea unui numar unic", scrie pe site-ul Asociatiei Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Pretul pasaportului pentru animalele de companie variaza in functie de cabinetul veterinar. In general, acesta costa 50-60 lei.

In general, companiile aeriene accepta doar caini si pisici in cabina de pasageri sau la cala. Pasagerii trebuie sa anunte inca din momentul rezervarii biletului de avion ca vor calatori cu un animal de companie. Spre exemplu, la Tarom taxa este de 25 de euro pentru transportarea unui animal cu greutatea maxima 5 kg, in care este inclusa cusca si 75 de euro pentru o greutate de peste 5 kg (animal + cusca).

Sursa foto: Loc pentru animal de companie in avion/Shutterstock.com

Sursa foto: Avion/Shutterstock.com