Mihai Marcu, președinte și CEO al reței de sănătate MedLife, unul dintre cei mai influenți oameni din mediul de business românesc a vorbit despre lecturile care l-au format și care continuă să îl formeze. Iată ce ar trebui să citească antreprenorii români măcar o dată.

Top cinci cărți recomandate de Mihai Marcu, președinte MedLife

  • Martin Eden, Jack London

Martin Eden este un roman semiautobiografic de Jack London, publicat în 1909. Personajul din titlu devine scriitor, sperând să dobândească respectul căutat de iubita sa. Ea îl respinge când manuscrisele sale sunt respinse de mai multe reviste și când este acuzat pe nedrept că este socialist, potrivit unui rezumat al Britannica.

După ce el atinge faima, ea încearcă să-l recâștige, dar Eden își dă seama că dragostea ei este falsă.

Însă depresia care îl cuprinde pe Eden, îl face pe acesta să călătorească în Mările Sudului, unde sare de pe navă și se îneacă.

  • Magicianul, John Fowles

Magicianul ilustrează un joc psihologic ce se construiește în jurul unui personaj ce-l duce spre oboseală fizică și psihică.

Protagonistul e expus la anumite experiențe care au legătură cu viața lui. Hazardul devine termenul principal în textul lui Fowles. Fără voia sa, Nicholas devine un jucător, un actor în piesele experimentale ale lui Conchis, care vrea să îl aducă spre înțelegerea și conștientizarea propriei vieți.

Romanul este o lectură plină de subînțelesuri și ne pune mintea la încercare.

La Cărturești.ro, Magicianul costă circa 60 de lei, iar pe Libris.ro o puteți găsi la aproape 30 de lei.

  • Moromeții, Marin Preda

Una dintre lecturile obligatorii din școala, Moromeții lui Marin Preda ilustrează viața la țară în vremea comunismului. Apărut în două volume, primul în 1955, iar cel de-al doilea, în 1967, romanul prezintă imaginea satului românesc într-o perioadă de criză, înainte și după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sunt înregistrate transformările vieții rurale, ale mentalităților, dar și ale instituțiilor.

Ion Moromete, capul familiei Moromete, este personajul legendar al romanului, a cărui replică de la finalul primului volum devine memorabilă: Timpul nu mai are răbdare cu noi.

Puteți găsi cele două volume pe Libris.ro la circa 60 de lei împreună.

  • Îmblânzirea Scorpiei, William Shakespeare

Îmblânzirea scorpiei este o comedie scrisă de William Shakespeare despre care se crede că a fost scrisă între 1590 și 1594. Comedia a fost publicată prima dată în 1623 în prima ediție a operelor complete ale Bardului, First Folio.

Acțiunea se învârte în jurul relațiilor dintre Petruchio, un gentelman din Verona, și Katherina, care din cauza caracterului ei a fost numită scorpie, dar, în final, va deveni soția lui Petruchio.

Dacă vă grăbiți, puteți găsi opera la numai 10 lei pe Libris.ro.

  • Scrisoarea a III - a, Mihai Eminescu

Una dintre operele celebrului Mihai Eminescu este o altă lectură recomandată de Mihai Marcu. Deși nu este o carte, antreprenorul român susține că Scrisoarea a III - a ar trebui citită cel puțin o dată pe lună.

Explicația pentru această recomandare? ”E suficient să o citiți”, insistă Marcu.

Versurile poemului pot fi găsite online, la o simplă căutare.

Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

Top cinci filme recomandate de Mihai Marcu, președinte MedLife

  • Monkeys

Monkeys este o dramă care prezintă viața lui John DeLorean, implicat în trafic de droguri și aflat la un pas de arest.

Filmul este bazat pe cartea The DeLorean Tapes, scrisă de Ivan Fallon.

Pe IMDb, acesta are un scor de cinci din zece.

  • Scarface

O dramă în care rolul principal îi aparține lui Al Pacino, Scarface prezintă aventurile lui Tony Montana, un cubanez care își părăsește țara în timpul exodului Mariel, din 1980.

El se află într-o tabără de refugiați din Florida, iar prietenul său Manny vine cu o cale de ieșire pentru amândoi: să facă o crimă prin contract.

În curând, Montana se vede lucrând pentru traficantul de droguri Frank Lopez și își arată curajul atunci când o înțelegere cu traficanții de droguri columbieni merge prost.

Scarface are un scor de 8,3 din 10 pe IMDb.

  • Solaris

Solaris este un film care imaginează o bază pe o planetă ce pare să găzduiască un fel de inteligență, deși detaliile sunt neclare și foarte secrete.

După moartea misterioasă a unuia dintre cei trei oameni de știință de la bază, personajul principal este trimis să-l înlocuiască. El găsește stația degradată, astfel începând să caute explicații pentru natura derutantă a inteligenței extraterestre.

Solaris are un scor de 8 din 10 pe IMDb.

  • Vraciul - Znachor 1982

Profesorul Wilczur ilustrează povestea unui celebru chirurg, apreciat datorită dexterității și complexității operațiilor sale, tată, cu o soție frumoasă, exact ceea ce își poate dori un om de la viață.

Vraciul Wilczur începe să-și trăiască propria dramă în momentul în care, sosind de la spital, acasă, la aniversarea celor 8 ani de căsătorie, găsește o scrisoare de la soția sa în care îl anunță că îl părăsește, luându-i și copilul, pe fata lor, Mariola.

  • Avatar

Avatar este unul dintre cele mai cunoscute filme.

De la regizorul câștigător al Premiului Oscar, James Cameron, vine Avatar, povestea unui fost marin care se trezește împins în ostilități pe o planetă extraterestră plină de forme de viață exotice.

Sursa Foto: Avatar (2009) | Avatar.com

Ca Avatar, o minte umană într-un corp extraterestru, el se trezește sfâșiat între două lumi, într-o luptă disperată pentru supraviețuirea proprie și a poporului indigen.

Avatar are un scor de 7,8 din 10 pe IMDb.

Sursa foto: MedLife Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri