Înființată în secolul al XV-lea, de către cavalerii Ioaniți din Ordinul Ospitalierilor, Valletta este capitala Maltei, micuțul stat din inima Mediteranei, și este înghesuită pe un vârf de peninsulă cuprins între golful Marelui Port și golful în care se și Insula Manoel.

Este un orășel mic, numărând undeva la 5.800 de locuitori, și este giuvaerul de la marginea apei, a unei aglomerări urbane formate de mai multe orășele de pe coasta de est a insulei Malta.

O zi îți este mai mult decât suficientă pentru a te bucura de tot ce are mai important să-ți ofere superbul orășel, care poate fi descris ca fiind un muzeu în aer liber.

Fiecare străduță pare un loc perfect pentru a-ți face o poză pentru rețelele de socializare. Arhitectura clasică prevalează, autoritățile conservând aspectul său istoric. Iar orașul este ticsit de clădiri vechi, pline de dantelării, de elemente decorative, de ferestre și uși colorate.

Nu știi unde să-ți îndrepți telefonul sau camera de fotografiat prima oară. Încă de la intrare, unde se află monumentul independenței (21 septembrie 1964 – față de Marea Britanie) și impresionanta fântână Triton. Intrarea către centrul orașului se face printr-o poartă mare, trecând printre zidurile impresionante ale cetății.

Pe o singură stradă plină de atracții turistice, una după alta

strada republicii valletta(Sursa foto: Wall-Street.ro)

La intrare, primele clădiri aduc aminte, într-un fel, de arhitectura egipteană. Câteva zeci de pași mai în jos pe Strada Republicii, apar alte elemente arhitecturale, tipic mediteraneene, cu influențe grecești, romane, italienești și așa mai departe.

Malta a fost o mică națiune care a trebuit și ea să se lase influențată de marile popoare care au trecut pe aici. Fenicieni, arabi, romani, greci, francezi, spanioli, italieni și britanici. Și asta se vede și în Valletta foarte bine.

Pe strada Republicii, una strict pietonală pe o bună secțiune din ea, se află și unele dintre cele mai importante obiective turistice din oraș. Printre acestea, Opera Regală, Muzeul Național de Geologie, Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, vizavi de ea, palatul Curții de Justiție, Piața Sfântul Gheorghe, unde se află și Palatul Prezidențial.

Mai departe pe aceeași stradă ajungem la sediul Ministerului de Turism și Camera de Comerț malteză. Peste drum se află și palatul în care se află Agenția Culturală Valletta, o altă clădire impresionantă.

Chiar nu este nicio exagerare când spunem că Valletta este un muzeu în aer liber. Din când în când mai apar alte muzee cu exponate la interior, dar pentru o serie de poze superbe în Valletta, pare că nu ai nevoie deloc să intri nicăieri.

Totuși, sunt locuri ce sunt deschise publicului și care nu trebuie ratate în niciun fel, mai ales că nu vă vor ocupa mult din agendă.

Muzeul Național de Geologie este un loc în care puteți afla mai multe despre primele așezări din Malta. Veți găsi acolo blocuri de piatră sculptate de mii de ani, machetele unor așezări antice. Trebuie să menționez cu această ocazie că, în Malta, primele așezări umane ar fi fost stabilite în urmă cu 7.000 de ani. Excavările au scos la iveală artefacte ce au fost datate ca fiind prezente în insule cu 5.000 de ani înaintea erei noastre.

Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, un monument al opulenței

Catedrala Sf. Ioan Valletta(Sursa foto: Wall-Street.ro)

Vreo 200 de metri mai în sus de muzeul de geologie, tot pe Strada Republicii, pe partea dreaptă, ajungeți la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, construită în secolul al XVII-lea de către frații Nicolas și Raphael Cotoner, ambii foști mari maeștri ai Ordinului Cavalerilor de Malta. De altfel, o să vedeți inițialele N.C. și R.C prin multe locuri din interiorul catedralei.

Interiorul este unul opulent. Detaliile sunt atât de multe încât nu știi unde și la ce să te uiți prima oară. Raphael a cerut redecorarea interiorului pentru a face concurență marilor catedrale din Roma, iar ceea ce găsiți în interiorul ei acum este copleșitor. Nu există colțișor din interior rămas nedecorat, fie prin elemente arhitecturale, de basorelief, tablouri, picturi și așa mai departe.

Se stă puțin la coadă pentru a se intra în catedrală, mai ales în zilele de duminică, pentru că mai întâi trebuie efectuate slujbele obișnuite. Așteptarea durează între 20 și 30 de minute. Cel puțin în momentul în care am intrat noi în catedrală, clădirea era înțesată de oameni, iar coada se întindea pe vreo 30 de metri și câteva sute de oameni. Fluxul era unul bine calibrat, astfel încât grupurile mari și organizate să se succeadă într-un ritm cât mai fluent.

Nu ratați priveliștea de la grădinile Upper Barrakka

tunuri Upper Barrakka

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

După ce ieșiți din catedrală, puteți alege să vă dați cu un trenuleț prin oraș. Locul de plecare este exact în fața catedralei și costă 4 euro.

Dacă nu vreți să vă plimbați prin oraș cu trenulețul, puteți și trebuie să mergeți la grădinile de la Upper Barrakka. Vă oferă o priveliște greu de egalat asupra Marelui Port și a celorlalte orășele din jurul lui. Un alt loc pentru selfie-uri memorabile, de fotografii de pus în ramă.

În plus, dacă veniți cu 15 minute înainte de ora 12.00 fix, puteți asista la procesiunea de tragere a tunului. O tradiție străveche, păstrată cu sfințenie de maltezi. Este o atracție la care asistă sute de oameni în fiecare zi. Ar fi chiar mii, dacă spațiul ar permite accesul mai multor oameni în același timp.

La prânz, ați putea încerca să stați la masă, fie să mâncați, ori să vă bucurați de cafea la Grano, pe strada Santa Lucia, unde mesele sunt așezate în pantă. Nu este cel mai comod loc în care să iei masa, dar este o experiență inedită.

Vă puteți încheia ziua la centrul The Malta Experience, unde veți fi duși într-un mic cinematograf aflat la subsol, unde veți asista la un mic documentar, de 25 de minute, în care veți afla pe repede înainte, elementele principale ale istoriei malteze. De la cum a luat naștere această națiune, ce popoare au influențat dezvoltarea ei, despre războaiele în care a fost implicată și cum a reușit să-și conserve cultura.

Iar maltezii o fac în mod activ. Oamenii din turismul maltez chiar știu să facă turism, fiind capabili să transforme orice colțișor din țara lor într-o atracție turistică.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri