Lisabona este unul dintre acele orașe care îți intră imediat la suflet pentru că este viu, primitor, colorat, cosmopolit, cu nenumărate lucruri de făcut și locuri de vizitat. Binecunoscut pentru clima sa care îi permite să fie vizitat în orice anotimp al anului, orașul beneficiază de o multitudine de monumente istorice, muzee, piațete și o serie de alte atracții care pot fi ușor transformate într-un city break de câteva zile. Într-o vacanță în Lisabona te poți plimba relaxat pe străzile înguste ale cartierelor vechi, poți să te bucuri pe promenada de pe malul fluviului Tajo, să admiri panorama orașului din curtea castelului Sao Jorge sau poți să te plimbi cu vestitul tramvai 28.

Denumit și orașul celor șapte coline, Lisabona se află în partea de vest a țării, cu ieșire la Oceanul Atlantic. În secolele XV și XVI, orașul a cunoscut o perioadă de glorie, mulțumită marilor exploratori precum Vasco da Gama sau Ferdinand Magellan, Lisabona devenind astfel capitala primului imperiu colonial modern.

Cum ajungi în Lisabona

Din București, Wizz Air are zbor direct spre Lisabona, prețurile fiind undeva în jurul sumei de 250 de euro, dus-întors, în această perioadă. Eu am zburat însă cu o companie aeriană de linie, KLM, cu escală în Amsterdam – riscurile de anulare sau întârziere sunt mai mici decât în cazul companiilor low-cost.

Aeroportul din Lisabona este foarte aproape de oraș, așadar drumul de la aeroport este foarte scurt, chiar dacă sunteți cazați în centrul orașului. De la aeroport pornesc două linii de metrou sper Lisabona, iar prețul unei călătorii este de 1,65 euro. O variantă foarte accesibilă este și ride shareingul care mi s-a părut extrem de ieftin în capitala Portugaliei – mai puțin de 10 euro de la aeroport până la un hotel nu foarte departe de centru.

Zbor Lisabona

Cazare în Lisabona

Lisabona beneficiază de multiple opțiuni de cazare, pentru toate bugetele. Există și hoteluri luxoase în zona pietonală a orașului sau pe bulevardele centrale, ale căror prețuri ajung la câteva sute bune de euro pe noapte, dar sunt și variante mult mai accesibile de până la 100 de euro/noapte. Eu am fost cazată la hotelul de patru stele Olissippo Marques de Sa, aflat cam la jumătate de oră de mers pe jos până în zona centrală (și la 2 minute de stația de metrou São Sebastião). Prețul unei camere duble în acest hotel este de circa 100 de euro/noapte/camera dublă.

Transportul public în Lisabona

Transportul public din Lisabona este foarte bine dezvoltat și organizat. Pentru a circula cu mijloacele de transport în comun, ai nevoie de cardul de călătorie Viva Viagem, care costă 0,5 euro. Pe acesta poți încărca suma necesară pentru călătoriile dorite - o călătorie costă 1,5 euro. De asemenea, un abonament de o zi costă 6,5 euro și include acces nelimitat pe metrou, autobuz, tramvai, lift sau funicular.

Și, foarte important: nu ratați o plimbare cu celebrele tramvaie turistice, specifice Lisabonei: 28, 12 sau 15. Costul unei astfel de călătorii este de 3 euro.

Tramvai LisabonaTramvai Lisabona

Ce să vizitezi în Lisabona

Din cele opt zile petrecute în Portugalia, ca parte a circuitului Hello Holidays, trei le-am petrecut în Lisabona, deci am avut ceva timp să explorez capitala Portugaliei. Găsiți mai jos o listă cu obiectivele pe care le-am vizitat și o descriere a acestora.

Mănăstirea Jeronimos

Mănăstirea Jeronimos este, alături de Turnul Belem, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO (statut pe care îl deţine din 1983). Mănăstirea a fost construită în 1502 pentru a comemora călătoriile şi realizările lui Vasco da Gama. Arhitectul desemnat de către Regele Manuel I, Doigo Boitac, a conceput edificiul într-un stil manuelin, care se defineşte ca specie a stilului gotic cu masive decoraţiuni, acest stil purtând numele regelui care a comandat construirea mănăstirii. Ridicarea edificiului, precum şi dezvoltarea stilului manuelin, au avut legătură cu realizările maritime ale Portugaliei în epoca marilor descoperiri geografice. În această mănăstire se află mormintele lui Vasco da Gama şi Luis de Camoes, marele poet portughez care a scris despre realizările lui da Gama. Alături de ei sunt îngropaţi poeţii Fernando Pessoa şi Alexandre Herculano, precum şi regii Manuel şi Sebastiao. Prețul de intrare pentru a vizita mănăstirea este de 12 euro.

Jeronimos LisabonaJeronimos LisabonaJeronimos Lisabona

Turnul Belem

Construit în anul 1515 ca o fortăreața cu rol de apărare la intrarea în portul Lisabona, Turnul Belem a fost punctul de plecare al multor expediții portugheze. Printre cele mai cunoscute se numără expediția lui Vasco da Gama în India în 1497-1499, expediția lui Pedro Álvares Cabral în Brazilia în 1500 și expediția lui Ferdinand Magellan în jurul lumii în 1519-1522.

Construit tot în stilul manuelin, o formă de arhitectură specific portugheză, turnul are foarte multe motive dedicate perioadei marilor descoperiri, lucrate în piatră. În prezent, turnul este deschis pentru vizitare și găzduiește un mic muzeu al istoriei navigației portugheze. Exteriorul turnului este decorat cu sculpturi, simboluri și ornamente care celebrează epoca descoperirilor, supremația navală a Portugaliei și patrimoniul cultural al țării. Motivele decorative includ sfere armilare, crucile Ordinului lui Christos, motive maritime, motive heraldice și fațade de tip florilor de crin.

Turnul Belem Lisabona

Podul 25 Aprilie

Podul 25 Aprilie a fost inaugurat pe 6 august 1966 şi leagă zona centrală a Lisabonei de cartierul Almada, unde se află şi statuia lui Isus. Are 2.277 metri, iar pe platforma superioară sunt șase benzi pentru mașini, în vreme ce pe cea interioară sunt două linii de cale ferată. Seamănă foarte mult cu podul Golden Gate din San Francisco, fiind creat de același arhitect, și este podul care a unit pentru prima dată malurile fluviului Tajo.

Pod 25 aprilie Lisabona

Pasteis de Belem

Pasteis de Belem, adică celebrele prăjituri portugheze pasteis servite în patiseria din cartierul Belem, trebuie încercate dacă ajungeți în Lisabona pentru că aici a fost oferit pentru prima dată acest desert în 1837, după o rețetă secretă moștenită de la călugării mânăstirii Jeronimos din apropiere. În fața acestei patiserii este zilnic coadă pentru că atât localnicii cât și turiști vor să încerce aceste delicatese.

Legenda spune că primele pasteis au fost create în spatele zidurilor mânăstirii Jeronimos, cu mult înainte de 1800. În acele timpuri, pentru a apreta lenjeriile și veșmintele călugărești, se folosea albușul de ou. Pentru că se adunau astfel foarte multe gălbenușuri, bucătarii mânăstirii s-au gândit să le folosească cumva. Așa s-au născut, în bucătaria Mânăstirii Jeronimos, minitartele din foietaj umplute cu cremă de ou și vanilie, pudrate cu scortișoară și zahăr praf. Prețul unui pasteis este de doar 1,3 euro.

Pasteis de Belem Lisabona

Monumentul Descoperirilor

Monumentul Descoperirilor a fost construit pe malul de nord al fluviului Tajo în anul 1960 pentru a comemora a 500-a aniversare de la moartea Prințului Henric Navigatorul. Monumentul este un vas cu trei pânze, pregătit să plece în voiaj, cu sculpturi ale unor figuri istorice importante cum ar fi Regele Manuel I, poetul Camoes, Vasco da Gama, Magellan și alți exploratori, cruciați, călugări sau cartografi portughezi. Cu toții îl urmează pe Prințul Henric Navigatorul. Singura femeie reprezentată este regina Felipa de Lancaster, mama lui Henric Navigatorul. Pavajul din fața monumentului este decorat cu mozaic care a fost oferit de guvernul Africii de Sud în anul 1960, și care reprezintă un compas cu harta lumii și rutele pe care au mers exploratorii din Portugalia.

Monumentul Descoperirilor LisabonaMonumentul Descoperirilor Lisabona

Castelul Sao Jorge

Castelul Sao Jorge este unul dintre cele mai vechi edificii din Lisabona. Castelul este situat în vârful celui mai înalt deal din Lisabona, ceea ce înseamnă că oferă cele mai bune privelişti panoramice ale oraşului. Castelul a fost sediul regalităţii maure până în 1147 când a fost cucerit de către Afonso Henriques, primul rege al Portugaliei. Prețul de intrare la castel este de 15 euro de persoană.

Castelul Sao Jorge LisabonaCastelul Sao Jorge LisabonaCastelul Sao Jorge Lisabona

Bulevardul Libertății

Bulevardul Libertății (Avenida da Liberdade) este principalul bulevard din Lisabona și găzduiește magazine de designer, hoteluri și restaurante de lux. Bulevardul se întinde de la Piața Restauradores până la Piața Marques de Pombal și este un loc plăcut pentru turiști să se plimbe sau să privească pe ferestrele buticurilor.

Bulevardul Libertății Lisabona

Piața Rossio

Piaţa Rossio este una dintre cele mai frecventate pieţe publice din Lisabona şi, simultan, una dintre cele mai populare din punct de vedere turistic. În mijlocul pieței se află statuia lui Dom Pedro IV, fost rege al Portugaliei și împărat al Braziliei. Tot aici se află și Teatrul Naţional Dona Maria II, în partea de nord a pieței, și gara Rossio, o clădire cu o arhitectură impunătoare, de unde localnicii și turiștii pot lua trenul regional către Sintra. Aici se află şi numeroase cafenele și restaurante, unele dintre ele datând din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. Când am vizitat eu Lisabona, în această piață era și un târg de Crăciun cu produse artizanale și mâncare, specific portugheze.

Piața Rossio LisabonaPiața Rossio LisabonaPiața Rossio LisabonaPiața Rossio LisabonaPiața Rossio Lisabona

Arcul de triumf

Arcul de triumf, situat pe latura nordică a Pieței Comerțului, a fost inaugurat în 1875, și poartă numele străzii unde este localizat, Rua Augusta.
Monumentul se poate vizita, iar un bilet de intrare costă 3 euro.

Arcul de triumf Lisabona

Piața Comerțului

Piaţa Comerţului este cunoscută şi sub numele de Piaţa Palatului (Terreiro do Paco), nume ce evocă situarea acestei pieţe lângă fostul palat regal ce a fost distrus de cutremurul din 1755. Piaţa este construită în forma literei „U”, cu deschiderea înspre Râul Tajo. Numele acestei pieţe indică funcţia economică pe care piaţa trebuia să o îndeplinească, fiind situată în proximitatea râului, unul dintre principalele puncte comerciale ale oraşului. Piața este “dominată” de statuia ecvestră a Regelui Jose I, care este plasată central.

Piața comerțului LisabonaPiața comerțului Lisabona

Pink Street

Pink Street este, după cum îi spune numele, o stradă roz, cu baruri și cafenele de-o parte și de alta a asfaltului vopsit.

Pink Street Lisabona

Liftul Santa Justa

Liftul Santa Justa se află în apropierea străzii pietonale Rua Augusta. Este un mecanism din secolul al XIX-lea, folosit pentru a transporta pasageri la o înălțime de 45 metri. Structura metalică a liftului amintește, deloc întâmplător, de Turnul Eiffel deoarece arhitectul său, Raoul Mesnier du Ponsard, a fost ucenicul renumitului Gustave Eiffel.

Liftul Santa Justa LisabonaLiftul Santa Justa Lisabona

Cartierul Alfama

Cartierul Alfama este cel mai vechi dintre toate cartierele din capitala Portugaliei, fiind nucleul de la care restul oraşului s-a dezvoltat ulterior. De numele cartierului ca și de străzile înguste și întortocheate se fac responsabili maurii, care au denumit acest loc Al-hamma datorită izvoarelor termale care existau în acele vremuri. Mulțumită așezării sale pe o zonă stâncoasă, care a constituit o bază solidă pentru casele construite aici, cutremurul din 1755 nu a creat mari distrugeri, cartierul păstrându-și aerul medieval până în prezent. Alfama mai este cunoscut și ca o “casă a muzicii fado”, aici aflându-se majoritatea cluburilor de fado din Lisabona. Am fost și eu la unul dintre aceste cuburi, O Forcado, și pot să vă spun că este o experiență de neratat în Lisabona dacă sunteți pasionați de muzică și mâncare specific portugheză.

Cartierul Alfama Lisabona

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri