Centrala termică pe gaz este principala sursă de încălzire din locuinţele din România, aproape 58% dintre participanţii la un studiu sociologic indicând că folosesc un astfel de echipament, în vreme ce alţi peste 16% sunt racordaţi la sistemele de încălzire centralizate, iar 15,6% depind în sezonul rece de sobele cu lemne, scrie Agerpres. Problema, în contextul situației climatice delicate, este că foarte puțini folosesc pompele de căldură.

Sub 1% dintre respondenţi folosesc pompe de căldură. Acestea sunt câteva dintre concluziile unei cercetări sociologice realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susţinut de companiile Delgaz Grid şi E.ON.

În peste 26% dintre gospodării, sistemele de încălzire au o vechime între 5 şi 10 ani, o pondere similară a participanţilor la studiu afirmând că vechimea dispozitivelor de încălzire din casele lor este cuprinsă între 10 şi 20 de ani. Peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate în locuinţele din mediul urban şi doar 13,6% în mediul rural.

Sperând că astfel îşi vor ţine facturile sub control, mulţi români au decis, pe durata sezonului rece, să reducă durata de funcţionare a centralei termice, peste 36% afirmând că îi dau drumul între 2 şi 5 ore pe zi, iar aproape 29%, între 6 şi 9 ore pe zi. Doar puţin peste 13% dintre cei chestionaţi lasă centrala să meargă peste 15 ore pe zi.

Pe de altă parte, aproape 20% dintre români recunosc că, pentru a-şi îmbunătăţi confortul termic din gospodărie, apelează la sisteme de încălzire suplimentare, precum radiatoare electrice (indicate de 41,7% dintre respondenţi) sau aeroterme (37,9%).

Platforma Despre-energie.ro, un proiect susţinut de companiile E.ON şi Delgaz Grid, a fost lansată în anul 2020 cu obiectivul de a deveni, pentru consumatorii de electricitate şi gaze, una dintre principalele surse de informare şi, în acelaşi timp, de explicare, într-un limbaj clar şi accesibil, a evoluţiilor relevante şi de impact de pe piaţa de energie.

Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL în perioada 10 - 18 ianuarie 2024, pe un eşantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populaţia adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri