Filmul "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, propunerea Romaniei la premiile Oscar 2014, reprezinta "disecarea anatomica a oamenilor, a societatii si a relatiilor; drama ca documentarea unei patologii", scrie Financial Times, citat de Mediafax.

"Ce inseamna o buna definitie a cinematografiei romanesti? Raspuns: Filmul «Pozitia copilului», regizat de Calin Peter Netzer. Raspunsul mai lung: disecarea anatomica a oamenilor, societatii si a relatiilor; drama ca documentarea unei patologii. De la «4 luni, 3 saptamani si doua zile» si «Moartea domnului Lazarescu» pana la «Pozitia copilului» este un salt mic pe coridorul consilierii cosmice", scrie Financial Times.

"Luminita Gheorghiu este o mama la 60 de ani, din clasa mijlocie, avand in continuare o frumusete patriciana, cu ochii tristi ce stralucesc ca niste diamante neobosite", dar care "isi adora fiul, pe Barbu", interpretat de Bogdan Dumitrache, un barbat care a "fugit" din cuibul matern.

"In momentul in care Barbu omoara un copil intr-un accident de masina, incidentul reprezinta oportunitatea prin care Cornelia poate sa-si manifeste calitatea de mama. Ea va interveni pentru a-l salva: incearca sa o opresti. Ea va ajuta cu bani, sfaturi, cu interventii perseverente...", mai scrie publicatia.

Potrivit celor de la Financial Times, regizorul Calin Peter Netzer acorda povestii sale "un pozitivism ironic: toate miscarile Corneliei sunt corecte. Ea vorbeste cu celalalt sofer care asista la accident, incearca sa cumpere tacerea, angajeaza avocati si il impinge pe Barbu sa mearga sa ceara iertare familiei indoliate pentru durerea provocata".

Andreas Treichl spune ca in...
Citeste si: Seful Erste: Am dat-o in bara grav in cateva situatii!

De asemenea, jurnalistii de la Financial Times noteaza ca jocul actoricesc este minunat si, filmat "ca un cosmar care se desfasoara in timpul zilei", lungmetrajul are un puternic punct culminant".

Nu a surprins pe nimeni ca filmul a castigat Ursul de Aur la Berlin anul acesta, cu exceptia celor care au crezut ca trofeul va fi castigat de "Gloria", de Sebastián Lelio, concluzioneaza cei de la Financial Times.

Lungmetrajul "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, a mai castigat premiul pentru cea mai buna pelicula la Festivalul International al Filmului Francofon de la Namur (27 septembrie - 4 octombrie), in timp ce Luminita Gheorghiu a primit trofeul pentru cea mai buna actrita pentru rolul din acest film.

Totodata, pelicula a fost desemnata sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film strain".
"Pozitia copilului", cu Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia si Natasa Raab, este cel de-al treilea film al lui Calin Peter Netzer dupa multipremiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010).

Financial Times: Circa 7...
Citeste si: Financial Times: 7 milioane de romani se vor trezi cu pensiile reduse

Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
Dancila a avut dreptate: Maxima vizibilitate. A coruptilor, insa