"The Shape of Water", o poveste de iubire fantastica regizata de mexicanul Guillermo del Toro, a triumfat duminica seara la cea de a 90-a editie a premiilor Oscar, cu patru statuete, o gala aniversara marcata de discursuri antihartuire si antidiscriminare, relateaza AFP.

Filmul a primit premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, Guillermo del Toro, cea mai buna coloana sonora si cea mai buna scenografie. Dunkirk s-a aflat pe locul al doilea, cu trei premii tehnice, iar alte patru filme au obtinut cate doua Oscaruri, printre care si "Three Billboards outside Ebbing, Missouri", cu doua distinctii importante pentru Frances McDormand (cea mai buna actrita) si Sam Rockwell (cel mai bun actor in rol secundar), potrivit Agerpres.

"Am crescut in Mexic, credeam ca asta nu mi se va intampla niciodata", a declarat Del Toro, in varsta de 53 de ani, laureat al Oscarurilor si ca producator si ca regizor. Exprimandu-si speranta ca filmele sale vor genera "empatie catre ceilalti", el a facut apel la tinerii cineasti care vor "sa utilizeze genul fantastic pentru a povesti ce se intampla astazi in lume sa loveasca puternic cu piciorul in poarta".

A fost o seara frumoasa pentru Mexic. "Coco", al studiourilor Pixar, un omagiu pentru Sarbatoarea mortilor, a castigat Oscarurile pentru cel mai bun film de animatie si cel mai bun cantec original. Frances McDormand, in varsta de 60 de ani, a castigat al doilea Oscar din cariera dupa premiul castigat pentru rolul din drama "Fargo", 1997.

"V-as ruga sa-mi faceti onoarea ca toate femeile nominalizate la toate categoriile sa se ridice in picioare alaturi de mine in aceasta sala in seara asta", a spus Frances McDormand, dand tonul ovatiilor. "Uitati-va in jur doamnelor si domnilor, pentru ca cu totii avem povesti de spus si proiecte care au nevoie de finantare", a adaugat actrita, care a incheiat cu Oscar sezon al premiilor foarte bogat in distinctii.

Gary Oldman, care a castigat primul Oscar din cariera pentru rolul Churchill din "Darkest Hour", a declarat: "As vrea sa-i multumesc mamei mele, care este mai in varsta decat Oscarul. Ea va avea 99 de ani la urmatoarea aniversare... Pune ceainicul pe foc, aduc un Oscar acasa." Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin i-a revenit lui Sam Rockwell pentru interpretarea rolului unui politist rasist din "Three Billboards outside Ebbing, Missouri", al britanicului Martin McDonagh.

El le-a multumit "tuturor celor care au contribuit la realizarea 'Three Billboards...', tuturor celor care nu s-au uitat niciodata la un panou" si le-a adus un omagiu colegilor din distributie Woody Harrelson care a candidat la aceeasi categorie, si Frances McDormand, laureata premiului pentru cea mai buna actrita in rol principal.

Actrita de 58 de ani Allison Janney le-a eclipsat duminica seara pe Laurie Metcalf si Mary J. Blige, care au jucat rolurile mamelor din "Lady Bird" si "Mudbound". "Celorlalte nominalizate le transmit ca reprezinta tot ce este bun, corect si uman in aceasta profesie", a declarat actrita pe scena Dolby Theater dupa ce si-a primit statueta.

Legendarul cineast James Ivory a primit duminica, la 89 de ani, primul sau Oscar pentru scenariul filmului "Call Me by Your Name", o poveste de dragoste homosexuala, adaptata dupa un roman de André Aciman.

A fost cea de a patra sa nominalizare la Oscar si prima in calitate de scenarist. "Regula mea numarul 1 in calitate de scenarist care adapteaza un roman este de a-i multumi autorului sau. El a scris o poveste despre prima dragoste si se afla aici in aceasta seara", a spus pe scena Dolby Theater cineastul californian care a marcat cinematograful prin pasiunea sa pentru India si satirele sale asupra claselor sociale.

Miscarea #MeToo, printre premii Oscar la Hollywood

In cadrul ceremoniei Oscarurilor a fost difuzat si un videoclip care a rememorat un an special, marcat de afacerea Weinstein, miscarea #MeToo si mai general de deschiderea Hollywoodului fata de minoritati. Momentul a fost prezentat de Ashley Judd, Salma Hayek si Annabella Sciorra, trei actrite care au fost hartuite sexual si amenintate de producatorul Harvey Weinstein, ultima afirmand chiar ca a fost violata de acesta.

Videoclipul incepe cu o alta actrita hartuita de Harvey Weinstein, Mira Sorvino, care a explicat ca, din toamna, odata cu miscarile #MeToo si Time's Up, "toata lumea are acum o voce pentru a spune ceva care se intampla dintotdeauna, nu numai la Hollywood, ci in intreaga societate". "Schimbarile la care asistam astazi sunt antrenate de sunetul puternic a unor noi voci, a unor voci diferite, a vocilor noastre", a spus la randul ei Ashley Judd.

Prezentatorul Jimmy Kimmel a dat tonul pentru omagierea campaniei impotriva hartuirii sexuale inca din monologul sau din deschidere. El i-a ironizat pe barbatii puternici care le-au transformat pe femei in obiecte sexuale facand referire la uriasa statueta amplasata pe scena.

"Oscar este barbatul cel mai respectat si iubit de la Hollywood. Si exista un bun motiv: priviti-l. Isi tine mainile la vedere, nu spune niciodata un cuvant vulgar si, cel mai important lucru, nu are deloc penis", a spus el. "Este o statueta a limitarilor. Este nevoie de mai multi barbati ca el la Hollywood", a subliniat el, precizand ca cinema-ul trebuit sa dea exemplu in materie de hartuire si de egalitate intre barbati si femei la locul de munca.

Kimmel a glumit pe tema scandalului sexual de la Hollywood si printr-o referire la filmul "The Shape of Water", care a castigat cele mai multe statuete la gala Oscarurilor, patru din 13 nominalizari. "Ne vom aminti mereu de acest an drept anul in care barbatii au esuat atat de tare ca femeile au inceput sa se intalneasca cu pesti", a spus prezentatorul in monologul sau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri