Succesul anului: 41.000 de exemplare vandute in cinci luni

In penultima zi a Targului de carte Bucuresti a avut loc decernarea premiilor Asociatiei Editorilor din Romania. La rubrica Succesul anului nu au prea existat dubii fiindca aici au vorbit cifrele. De departe s-a detasat cartea lui Mircea Cartarescu De ce iubim femeile (Humanitas), carte vanduta in peste 41.000 de exemplare in numai cinci luni. Gabriel Liiceanu a scos in evidenta aceasta performanta rarisima, considerandu-l pe autor drept unul dintre cei mai mari manipulatori ai opiniei publice romanesti din toate timpurile.

Pe langa "cei trei boieri ai mintii" a aparut un al patrulea. Ceilalti, Andrei Plesu (Despre ingeri), H.-R. Patapievici (Omul recent) si Gabriel Liiceanu (Usa interzisa), reusisera sa vanda din titlurile amintite intre 30.000 si 35.000 de exemplare, dar aceasta in decursul unui an de zile. Performanta lui Mircea Cartarescu este de aceea cu atat mai spectaculoasa.

A castigat un pariu pe care scriitorul roman il cam pierde. Sa scrii o carte buna si in acelasi timp sa-l faci pe contemporanul tau sa-si vare mana in buzunar si sa scoata banutii pentru a-ti cumpara cartea.
Iata celelalte premii: la categoria "Cartea pentru copii" a castigat Stelian Turlea, Relatare despre Harap Alb (editura Pro); "Cea mai frumoasa carte" a fost desemnata Familiile boieresti din Moldova si Tara Romaneasca, realizata de un grup de cercetatori, coordonat de arhitectul Mihail Sturdza (editura Simetria). Pentru cea mai buna editare in limba romana a unei carti straine cartea aleasa este Don Quijote, versiunea Sorin Marculescu, editura Paralela 45. Colectia desemnata drept cea mai atragatoare:

Ego proza (editura Polirom). La categoria "Cea mai frumoasa ilustrata carte" s-a impus albumul editat de Humanitas si realizat de unul dintre cei mai buni artisti fotografi ai momentului, Razvan Voiculescu. Albumul se intituleaza Romania, tinuta umila a splendorii. S-a mai decernat un premiu pentru incurajarea unei edituri nou-infiintate, acesta revenind lui Liternet.ro. Valoarea fiecarui premiu este de zece milioane de lei.

Premiile AER se disting de celelalte premii decernate de Uniunea Scriitorilor, de ASPRO sau de academie prin aceea ca nu rasplatesc titlurile in functie de gen, proza, poezie, dramaturgie etc., ci iau cartea in intregul ei ca un obiect frumos. De aceea conteaza foarte mult grafismul acesteia, cu alte cuvinte concordanta dintre continutul cartii si felul cum arata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
FOTO Un nou restaurant La Mama, deschis intr-o locatie atipica