Un studiu al companiei MarketPlus arata care sunt favoritele primelor taste
Posturile romanesti se bat pentru primele locuri ale telecomenzii, pe butoanele de la 0 la 9, mai simplu spus, pe tastele rapide. Asezarea canalelor mai ôla indemanaö reflecta preferintele romanilor in materie de programe.

Posturile romanesti se bat pentru primele locuri ale telecomenzii, pe butoanele de la 0 la 9, mai simplu spus, pe tastele rapide. Asezarea canalelor mai ôla indemanaö reflecta preferintele romanilor in materie de programe.

Prima tasta este adjudecata, in cele mai multe cazuri, de TVR1. Postul public se regaseste pe primul loc in 51% din telecomenzile din mediul urban. si alte televiziuni sunt plasate de romani pe prima tasta. Astfel, Pro TV ocupa butonul privilegiat in 11% din cazuri, iar Antena 1 are prima pozitie in 9% din telecomenzile telespectatorilor din mediul urban. Pe primul buton au mai fost identificate Acasa TV (6% din cazuri), TVR2 (3%), Realitatea TV, National TV si Prima TV (2%). ôSe manifesta puternic o obisnuinta din trecut. Oamenii aveau, pe vremea comunismului, unu-doua posturi TV si, implicit, primul ca reper era TVR1. In anii de dupa Revolutie, cand TVR1 detinea monopolul pe zona de televiziune, toata lumea se informa de aici, acesta pastrandu-si, se pare ca pentru multa vreme, calitatea de post de referintaö, explica Tiberiu Danetiu, managing director MarketPlus. ôPoate fi facuta o legatura si cu cifra 1. In subconstient, poate exista tendinta de a aloca celor doi factori (1 si TVR) prima tasta de pe telecomandaö, continua el. Chiar daca toata lumea are TVR1, el nu este prezent 100% pe tastele rapide, pentru ca o parte din respondenti il plaseaza pe o combinatie de doua taste sau nu au raspuns la aceasta intrebare. Cu foarte multe posturi pe cablu, parte din telespectatori isi mai ordoneaza posturile pe categorii (generaliste, de stiri, sportive), care incep tot cu o combinatie rapida: 11, 22, 33 etc. MarketPlus a realizat studiul pe un esantion national reprezentativ de 1.298 de persoane, cu interviuri fata in fata, la domiciliu, in 70 de localitati. Compania de cercetare a fost infiintata in urma cu patru ani si are clienti precum Volvo Trucks Romania, TinaR si Hotel Aro-Palace Brasov.

Dar care sunt posturile cel mai frecvent intalnite pe tastele rapide (de la 1 la 0)? TVR1, Antena 1 si Pro TV sunt prezente pe una din primele noua taste in aproximativ 85% din cazurile de la nivel urban. Urmeaza in clasament Prima TV (70%), Acasa TV (66%), TVR 2 (63%), B1TV (40%), Realitatea TV (39%), National TV(36%) si Discovery Channel(29%). Cea mai slaba prezenta in primele 9 taste (sub 20%) au inregistrat-o HBO, Etno TV, National Geographic, N24, Favorit TV si AXN.

Daca postul public este rege pe butonul unu, marii rivali Antena 1 si Pro TV se regasesc cel mai des pe tastele trei si patru ale telecomenzii. Dintre posturile prezente pe cel de-al treilea buton, Antena 1 si Pro TV sunt aici fiecare in 21% dintre cazuri. Cel mai des intalnita pe a patra pozitie, in mediul urban, este insa televiziunea din Baneasa. Situatia este mai clara pe primele butoane, dar ultimele taste rapide impart mai multe posturi. Telespectatorii plaseaza aici ori canalele de nisa de succes (Acasa TV, Realitatea TV, Discovery), ori posturile generaliste din categoria a doua (B1 TV, National TV).

ôAceasta pozitionare pe tastatura reflecta, cu siguranta, o ierarhizare a importantei posturilor TV pentru telespectatori. Exista tendinta clara de a pune pe primele pozitii posturile care exprima un interes al celui care se uita la TV si pe care, automat, le vizioneaza cel mai mult. Dintr-o alta perspectiva, pozitionarea posturilor TV pe televizorul din sufragerie este o buna expresie si a cotelor de piata detinute in acest moment de televiziuniö, este de parere Tiberiu Danetiu.

Cele mai importante posturi TV din perspectiva telespectatorilor*

Loc Post
1 TVR1
2 TVR2
3-4 Pro TV si Antena 1
5-6 Acasa si Prima TV
7-9 B1TV, Realitatea TV si National TV
10-13 Discovery Channel, Pro Cinema, Eurosport, un post local
14-16 MTV, Atomic TV, Etno TV
17-18 National Geographic, HBO
19-20 AXN, Favorit TV, N24


*analiza nu vizeaza pozitia pe taste, ci ordonarea lor

Sursa: MarketPlus

Studiul MarketPlus - Alocarea posturilor TV pe tastele de acces rapid ale telecomenzii (1-9 si 0)

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri