Cresterile burselor din 2011 s-au evaporat. S-a terminat piata bull?

Cele mai pesimiste estimari s-au adeverit dupa ce Senatul american a aprobat cresterea plafonului de indatorare al SUA: S&P 500 a inregistrat cea mai mare cadere din ultimul an, iar odata cu aceasta scadere au fost sterse si toate castigurile din 2011. Nici pe BVB lucurile nu arata mult mai bine.

Recordurile negative nu se termina aici, cele sapte sedinte consecutive de scadere ale indicelui american S&P 500 reprezentand cea mai indelungata serie negativa, dupa octombrie 2008.

Investitorii din SUA si-au mutat atentia asupra datelor economice. Un raport de marti, care a evidentiat o scadere neasteptata a cheltuielilor de consum, a alimentat pesimismul acestora.

Aurul si francul elvetian au reprezentat locul de refugiu. Moneda nationala a Elvetiei a castigat teren in comparatie cu cele mai importante 16 valute internationale, in vreme ce aurul era in urcare cu 1,64% la inceputul zilei de miercuri, pana la pretul de 1.671,5 dolari/uncie.

Actiunile tranzactionate pe bursele din intreaga lume au revenit puternic de la minimele atinse in martie 2009, insa piata bull pare foarte aproape de un sfarsit abrupt, evolutiile negative de pe Bursa de la New York alimentand temerile pesimistilor. S&P500 si Dow Jones, principalii indici ai pietei americane, au pierdut 2,5%, respectiv 2,1% in sedinta de marti.

Nici pe continenul european lucururile nu aratau mai bine in ziua urmatoare: DAX-ul german a suferit o corectie de 1%, in vreme ce indicele FTSE 100 pierdea 1,27%.

Coincidenta sau nu, si BET, principalul indice al bursei romanesti, a intrat pe scadere fata nivelul inregistrat la inceputul anului, toate castigurile din 2011 fiind pierdute in prezent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri