Economiile romanilor plasate in depozite la termen sunt recompensate de bancile grecesti chiar si cu dobanzi apropiate de 8%, desi dobanda cheie stablita de Banca Nationala a Romaniei este de doar 6,25%. Bancherii greci de pe piata locala nu renunta la lupta pentru depozite, chiar daca jucatorii de top din sistemul bancar si-au aliniat dobanzile mult mai jos.
Bancile elene prezente pe piata bancara din Romania, atent supravegheate de catre specialistii de la Banca Nationala, se afla in topul jucatorilor care practica cele mai mari dobanzi la depozitele in lei, in incercarea de a atrage economiile romanilor prin oferirea unor dobanzi mai mari decat concurenta sau decat rata inflatiei.

Cea mai mare dobanda pe care clientii obisnuiti ai bancilor pot obtine in aceasta perioada pentru un depozit la termen de sase luni in valoare de 5.000 de lei este de 7,75%, in usoara scadere fata de nivelul de 8% de la inceputul anului 2011.

ATEbank, o banca greceasca cu o cota de piata mai mica de 1% pe piata locala, plateste o dobanda de 7,75% la depozitele in lei, desi Banca Nationala a Romaniei a stablit nivelul dobanzii de politica monetara la 6,25%. Grupul ATEbank a anuntat in primavara acestui an ca vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la subsidiara din Romania, masura facand parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

Teoretic, dobanzile platite de banci pentru depozitele atrase ar trebui sa se plaseze sub nivelul dobanzii de politica monetara, in timp ce dobanzile incasate pentru creditele acordate ar fi normal sa se plaseze peste dobanda cheie.

In realitate, dobanzile de pe piata bancara din Romania nu au prea respectat aceasta regula, existand numeroase cazuri in care bancherii au platit si dobanzi mai mari pentru a atrage plasamente.

Banca Romaneasca, o banca tot de talie mica controlata de grecii de la National Bank of Greece, acorda o dobanda fixa de 7,25% pentru depozitele la termen de sase luni in moneda nationala, in timp ce grecii de la Piraeus Bank platesc doar 7,1% pentru acelasi tip de plasament.

Alpha Bank si Bancpost, doua banci care vor fuziona pana la finalul acestui an, platesc dobanzi de 6,5%, respectiv 7%, politica lor de dobanzi urmand sa se suprapuna cat de curand ca urmare a acordului de fuziune din Grecia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri