Aproximativ jumatate din plafonul total disponibil in 2014 in programul Prima Casa a fost utilizat in primele 6 luni ale anului. Cele mai multe solicitari de credite prin programul Prima Casa vin din Bucuresti, care acopera 30% din cererea de locuinte prin acest program, arata o statistica a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care a anuntat ca a acordat in primele sase luni peste 11.000 de garantii in cadrul Programului Prima Casa.

In topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, se afla Municipiul Bucuresti cu 27,6%, judetul Cluj cu 8,1%, judetul Ilfov cu 7,1%, judetul Timis cu 5,8 % si judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi, cu procente cuprinse intre 3-5% fiecare. Cele mai putine solicitari au venit din Calarasi, Ialomita si Giurgiu, fiecare cu 0,3% din totalul garantiilor acordate in primele sase luni, respectiv cu cate 33 de credite, relateaza Mediafax.

Din analizele statistice efectuate reiese ca programul Prima Casa a fost accesat cu preponderenta de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor de 2 camere. Prin contractele incheiate de la inceputul Programului (2009) si pana la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de circa 2,3 miliarde euro, pentru credite accesate in valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 euro.

1,09 mld. lei, plafonul disponibil pentru Prima Casa pana la finalul anului

"Programul continua sa fie cerut si apreciat de public, in conditiile mentinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil in acest moment in cadrul programului Prima Casa fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de circa 490 milioane lei destinat achizitiei de locuinte prin ANL)", se arata intr-un comunicat al Fondului.

Beneficiarii au la dispozitie in acest an circa 2 miliarde de lei, din care 740 milioane lei fonduri neutilizate in 2013, astfel ca in primele sase luni a fost cheltuit jumatate din plafonul alocat pentru 2014.

Citeste si:
Fondurile Prima Casa dedicate ANL, realocate catre orice tip de case
Mai multi bani la Prima Casa:...

Credite pe Programul Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.

Citeste si cum arata oferta de apartamente care pot fi achizitionate prin Prima Casa.

Citeste si:
"Prima Casa" devine "O casa, o familie". Ce se schimba la program
Senatul a adoptat proiectul...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
Modificari la Prima Casa: guvernul aloca bani si pentru diaspora