Fiecare an este caracterizat printr-o moda a investitiilor, iar unele dintre ele sunt profitabile, in timp ce altele se dovedesc a fi mai putin rentabile sau chiar paguboase.

Care sunt investitiile bune

1. Ceasurile

Ceas Vostok - Inc Komandirskie 1965, de pe Ora10.ro

Ceasurile au fost si vor ramane investiti profitabile pentru cei care le colectioneaza sau care isi doresc pur si simplu un astfel de accesoriu. Insa investitia in ceasuri trebuie gestionata ca un portofoliu echilibrat, in care activele de mare risc sunt amestecate cu cele care aduc un profit sigur. Dupa cum noteaza publicatia Haute Time Magazine, colectionarii de ceasuri nu trebuie sa se lase influentati de modul in care arata un anumit produs, ci trebuie sa adopte o logica similara managerilor din domeniul financiar. Pe langa ceasurile de lux, pe piata sunt comercializate si ceasuri mult mai ieftine, dar care poarta cu sine o lunga traditie, precum ceasurile mecanice rusesti Vostok, al caror pret minim este de 270 de lei.

2. Investitiile imobiliare

Dupa prabusirea pietei imobiliare din timpul crizei financiare care a debutat in 2008, piata s-a redresat, iar preturile apartamentelor sunt in crestere. Spre exemplu, preturile locuintelor au crescut in septembrie 2015 cu 1,5% fata de luna august si cu 5,7% fata de luna septembrie a anului trecut. Conform expertilor imobiliari, niciunul dintre marile orase nu este o exceptie in privinta cresterii preturilor la locuinte, iar trendul va continua si in urmatorii ani. Investitiile in imobiliare pot deveni foarte profitabile, insa cu o singura conditie: sa fie facute acum. Nu vei fi singurul care gandeste astfel. Conform unui studiu citat de publicatia BloombergView, americanii cu venituri mari declara ca sunt inclinati sa investeasca in imobiliare, deoarece, din experienta lor, considera ca acestea sunt foarte profitabile.

Citeste si:
Continental a investit 200 MIL. euro în operaţiunile sale din...
Continental a investit...

3. Fermele ecologice

Fermele ecologice sunt printre cele mai profitabile afaceri in acest moment, deoarece persoanele care investesc intr-o astfel de directie beneficiaza de o serie intreaga de facilitati menite sa le transforme business-ul intr-o afacere de succes. O ferma ecologica este de trei ori mai profitabila decat una in care proprietarii folosesc ingrasaminte chimice, conform publicatiei agricole Farmlift. Pentru a dezvolta o astfel de afacere ai nevoie, insa, de o investitie financiara mai mare la inceput, de un plan de afaceri bine pus la punct si de o serie de acreditari. Beneficiul principal este ca fermele ecologice produc mai mult si mult mai scump decat cele clasice.

Care sunt investitiile proaste

1. O masina noua

Atunci cand cumperi o masina noua, intreaba-te cati bani iti aduce o astfel de „investitie”. Cu cat trec mai multi ani, cu atat automobilul se devalorizeaza. Spre exemplu, masinile pierd 20% din valoare in primul an de la achizitie si 10% din valoare dupa ce ai bagat prima data cheia in contact. Dupa 5 ani, automobilul valoreaza cu 50% mai putin decat in clipa in care a iesit pe portile fabricii. In schimb, masina este un lucru necesar, iar tu trebuie sa te gandesti foarte bine cand si in ce scop o vei folosi. Ai la dispozitie, insa, varianta achizitionarii unei masini second hand, considerata ca fiind mult mai profitabila decat una noua.

Citeste si:
Black Friday 2019 la Watchshop: ceasuri la 1 leu
Black Friday 2019 la...

2. Investitiile cu ajutorul firmelor de brokeraj

Intr-o zi ai putea fi sunat de o persoana din partea unei firme de brokeraj care iti va propune un nou tip de investitii pe piata valutara. Castigurile pe care ti le promite sunt, insa, doar ipotetice, iar tu ai putea pierde cateva mii de euro. Pentru a nu cadea intr-o astfel de capcana, trebuie sa urmezi doua sfaturi simple. In primul rand, nu investi in active pe care nu le intelegi si nu le controlezi. In al doilea rand, nu da banii pe mana unor brokeri care te suna insistent, deoarece o agentie serioasa de brokeraj nu ii asalteaza niciodata pe clienti la telefon.

Citeste si:
Romania inregistreaza un declin al suprafetelor certificate ecologic
Romania inregistreaza un...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Citește și
Ce faci când acțiunile pe bursă sunt aruncate mai repede decât petardele
Setari Cookie-uri