In ultimii ani, zona Aviatiei - Calea Floreasca - Barbu Vacarescu din Capitala s-a consacrat ca un nou pol de business, unde dezvoltatori internationali, precum Globalworth, Portland Trust sau Skanska, au construit sute de mii de spatii de birouri. Ca urmare, aceste cladiri moderne, de mari dimensiuni au atras zeci de mutinationale si mai bine de 50.000 de angajati. In acelasi timp, traficul din ce in ce mai aglomerat a dus si la cresterea cererii pentru locuinte in aceasta zona.

"In perioada 2016-2017 am inregistrat multe cereri de inchiriere in zona Aviatiei, aproape de birourile din zona Floreasca- Barbu Vacarescu, dar erau putine oferte de apartamente noi de 2 si 3 camere care se incadrau in bugetele de 800-1.200 euro/luna, ale tinerilor manageri romani sau expati, cu pozitii de middle management", declara Aura Diaconescu, manager al departamentului de Inchirieri in cadrul Nordis.

Anul acesta au fost livrate in zona Aviatiei proiecte rezidentiale de mari dimensiuni precum One Herastrau Park (106 apartamente), Dinamic City, din apropierea Parcului Verdi (160 de apartamente), Metropolitan Residence Aviatiei (195 de unitati locative), Blocul J din Complexul City Point (71 de apartamente) si sunt in curs de finalizare proiecte precum One Herastrau Plaza (156 apartamente), prima faza a Belvedere Residences (doua imobile ce cuprind 238 de apartamente) sau Capital Residence Caramfil (87 de apartamente), potrivit unei monitorizari realizate de catre compania de consultanta imobiliara Nordis.

Nume zona Garsoniera Doua camere Trei camere
Aviatiei 1.500 1.757 1.858
Baneasa 1.495 1.646 1.580
Floreasca 1.929 1.697 2.079
Herastrau 2.775 2.288 2.182
Pipera 1.119 1.243 1.189
Sursa: Imobiliare.ro

In urmatorii ani, oferta de apartamente noi scoase la inchiriere va creste in aceasta zona, mai arata Nordis, ca urmare a livrarilor din acest an, printre actualii proprietari fiind si multi investitori. Astfel, Aviatiei ajunge sa fie in prezent nu doar polul principal de business al Bucurestiului, dar si un pol de interes al dezvoltatorilor imobiliari de pe segmental rezidential.

Sundry Photography / Shutterstock

In piata sunt proiecte livrate in anii trecuti, in care constant se elibereaza apartamente pentru inchiriere, majoritatea unitatilor locative fiind achizitionate ca investitie. Exemple reprezentative de astfel de proiecte sunt Cortina Residence, City Point, One Floreasca Lake sau North Area Lake View, ocupate in proportie de peste 85%.

Chiriile la apartamente noi, in zona Aviatiei
Tip apartament Chirie (euro/luna)
Doua camere 750 - 850
Trei camere 1.100 - 1.300
Patru camere 1.600 - 2.200
Penthouse 2.200 - 3.000
Sursa: Nordis

Cel mai bine cotate la inchiriere in zona Aviatiei sunt apartamentele din apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu, aflata in proximitatea Parcului Herastrau-Bordei si a Mall-ului Promenada, dar si a cladirilor premium de birouri din zona Floreasca - Barbu Vacarescu. Randamentul la cumparare si inchiriere, potrivit Nordis, este de 5,5-6%.

Alte criterii de departajare importante pentru chiriasi sunt reprezentate de suprafetele apartamentelor, nivelul finisajelor si al mobilierului, dar si existenta locurilor de parcare la subsol. Sunt cateva imobile in care suprafetele apartamentelor sunt relativ reduse, 50-55 mp apartamente de 2 camere si 70 - 75 mp pentru apartamentele de 3 camere si care ofera doar locuri de parcare exterioare, la care nivelul chiriei coboara putin sub media zonei, respectiv 550 - 600 euro/luna - pentru 2 camere, 700 - 750 euro/luna pentru 3 camere si 1.000 - 1.200 euro/luna pentru 4 camere.

Grupul de firme Nordis a fost infiintat in 2008, de catre Emanuel Postoaca, consultant imobiliar cu experienta in investitii rezidentiale in zona de nord si astazi reuneste trei firme specializate: Nordis Development, de dezvoltare imobiliara, Nordis Management, de management de proiecte imobiliare si Nordis Premium Properties, de intermediere si investitii imobiliare.

Sursa foto: Augustin Lazaroiu / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri