Deseori ii certam pe cei mici ca sunt prea risipitori, ca nu isi ingrijesc indeajuns de bine jucariile sau alte obiecte personale, ca isi doresc mereu tot felul de lucruri de care nu au nevoie, fara sa ne intrebam ce am putea face noi, ca adulti, ca sa nu ajungem in aceasta situatie. Dar oare micutii nu ne preiau comportamentul si vedem la ei ceea ce noi insine refuzam sa vedem la noi?

Intr-o familie, strategia de economisire trebuie formulata, acceptata si respectata de catre ambii parteneri, pentru a nu crea disensiuni in cuplu.

Este posibil ca unul dintre soti sa fie “spender”, dar bugetul alocat fiecarei categorii (achizitie de bunuri sau obiecte de imbracaminte, excursii, iesiri in oras etc) trebuie respectat. Daca cei mici vor vedea ca parintii sunt cumpatati in cheltuirea banilor si li se va explica – pe intelesul lor – cum functioneaza bugetul familiei, este foarte posibil ca si ei sa adopte o atitudine similara fata de bani si sa le cunoasca mai bine valoarea.

“Alfabetizarea financiara trebuie sa inceapa inca din primii ani de viata, pentru ca la maturitate sa stie sa isi directioneze si sa isi valorifice corect veniturile si economiile, chiar de la primul salariu. Din pacate, in clasamentele europene ocupam ultimul loc in ceea ce priveste educatia financiara si acest lucru trebuie corectat prin implicarea parintilor si a profesorilor; poate ar fi util ca programele scolare sa contina si ore de informare si educare privind resursele si metodele de economisire si investitii pe care le au la dispozitie”, spune Horia Gusta, Director general SAI Certinvest.

In sprijinul acestui demers, va oferim 5 sfaturi care i-ar putea ajuta pe copii sa invete sa economiseasca si sa aprecieze valoarea economiilor.

1. Daruieste-i o pusculita.

Se stie, in alfabetizarea financiara, acesta este cel mai vechi truc din lume. Copiilor le este mai usor sa jongleze cu obiecte concrete, pe care le poate vizualiza, numara. Un cont bancar “invizibil” nu va fi foarte eficient pentru a vedea cum “au crescut” economiile lor. In pusculita pot pune si maruntis si bancnote, iar banii stransi pot fi numarati din cand in cand, copilul avand satisfactia acumularii. Totodata, atunci cand isi doreste ceva, ar fi bine sa discute cu parintii daca este oportun sau nu sa ii cheltuiasca. Pusculita ar putea fi si punctul de start pentru achizitionarea unui bun pe care copilul si-l doreste foarte mult (calculator, telefon etc) si la achizitionarea caruia poate contribui.

2. Arata-i prin propriul exemplu cum poate economisi.

A economisi insemna a face un mic efort, la care pot participa si copiii: facem impreuna lista de cumparaturi (pentru a ne planifica si estima costurile), cautam magazinele cu cele mai relevante reduceri de pret sau promotii etc.

Spre exemplu, daca familia merge intr-un mall, ii poate lua de acasa celui mic o sticla cu apa sau o gustare, care in acel loc ar putea costa de doua-trei ori mai mult decat pretul initial. Bineinteles, acelasi lucru il vor face si parintii pentru ei insisi, in masura in care este necesar. Daca ii vor spune copilului ce economie au facut, iar ei vor face exact pe dos, atunci cel mic ar putea fi bulversat.

3. Nu irosi ceea ce ai.

De multe ori renuntam prea usor la anumite bunuri doar pentru ca ni se par uzate sau suntem plictisiti de ele; spre exemplu, din exces de zel, cumparam prea multe alimente, care apoi expira si le aruncam.

Este tentant sa arunci lucruri, gandindu-te ca in imediata apropiere exista un magazin de la care poti achizitiona un produs similar.

4. Ajuta-I sau permite-i sa castige el insusi bani.

Unii parinti isi recompenseaza copiii pentru treburile casnice pe care acestia le pot face, dar nu intra in mod normal in obligatiile lor. Spre exemplu, nu il recompensam financiar daca s-a spalat pe dinti sau si-a facut temele, dar ii putem oferi o suma de bani daca ne-a ajutat la cumparaturi. Astfel, cei mici vor constientiza faptul ca banii se castiga cu efort si vor putea sa le inteleaga mai bine valoarea.

5. Invata-I sa daruiasca cu generozitate.

Asa cum adultii ar trebui sa aloce un procent din veniturile lunare sustinerii unor cazuri caritabile (umanitare), asa si copiii trebuie sa invete sa fie generosi si sa ii sa ajute pe cei mai putin norocosi. In acest caz, parintii si profesorii sunt modele de la care copiii sa invete generozitatea.

A fi econom nu inseamna a fi zgarcit si lipsit de bucuria de a cheltui bani sau de a oferi cadouri cu generozitate; este un stil de viata care presupune adoptarea unui comportament din care sa eliminam irosirea banilor pentru satisfacerea unor placeri de moment, chiar daca acest lucru presupune cateva mici eforturi din partea noastra.

Sursa: freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri