Indiferent dacă ați investit sau nu în criptomonede, este foarte probabil să fi auzit deja de două dintre cele mai importante criptoactive de pe piață: bitcoin (BTC) și ethereum (ETH). Cei doi giganți crypto au ținut titlurile ziarelor cu maximele lor istorice și continuă să ofere investitorilor randamente excepționale. Dar în timp ce mulți investitori experimentați cunosc în detaliu BTC și ETH, este posibil ca începătorii să nu cunoască diferențele dintre cele două. Pentru a afla care sunt diferentele și asemănările dintre cele două criptomonede am discutat cu Simon Peters, analist în domeniul criptoativelor al platformei de investiții eToro.

Similare, dar diferite

Bitcoin și ethereum sunt omogene în multe moduri: fiecare are un token digital tranzacționat prin intermediul platformelor online și stocat în diferite tipuri de „portofele”. Ambele sunt descentralizate, ceea ce înseamnă că nu sunt emise sau reglementate de către o bancă centrală, o instituție financiară sau altă autoritate.

Și ambele folosesc propria lor tehnologie de registru distribuit cunoscută sub numele de blockchain.

Și atunci care sunt diferențele?

Bitcoin este primul și cea mai importantă criptomonedă din lume, care servește în primul rând ca monedă digitală peer-to-peer fără granițe, utilizată pentru tranzacții financiare.

Când oamenii vorbesc despre Bitcoin, fie vorbesc despre moneda în sine, fie despre rețeaua în ansamblu, pe care sunt făcute și înregistrate tranzacții Bitcoin.

Ethereum, pe de altă parte, este o platformă software open-source pe care dezvoltatorii o pot folosi pentru a construi aplicații descentralizate (dApps), alimentate de criptoactivul său ether (ETH). Cu dApps, dezvoltatorii pot construi și implementa contracte inteligente (smart).

Contractele inteligente sunt coduri de programare care rulează conform unor instrucțiuni prestabilite și găzduiesc un întreg ecosistem de token-uri, acestea fiind criptoactive suplimentare găzduite în rețeaua Ethereum.

Ether, token-ul Ethereum este, de asemenea, foarte diferit de bitcoin. În loc să fie folosit ca o monedă normală, ether este cumpărat și vândut de către companii, guverne sau persoane fizice pentru a le permite să utilizeze resursele distribuite ale rețelei Ethereum și a-și rula propriile aplicații.

Ethereum poate găzdui o gamă întreagă de servicii, cum ar fi aplicații de streaming descentralizate, browsere web, jocuri video, servicii de procesare partajate și multe aplicații de finanțare descentralizată (DeFi).

În 2020, Fundația Ethereum, organizația non-profit care supraveghează dezvoltarea Ethereum, a anunțat o upgradare a platformei, respectiv o rețea descentralizată, mai sigură și mai eficientă, numită Ethereum 2.0, care va utiliza un mecanism de consens proof-of-stake (dovada participării) ca mecanism de minare a monedelor ETH. Prima fază - beacon chain (lanțul de baliză) - a fost deja implementată. Următoarele faze se vor concentra pe integrarea actualei rețele blockchain Ethereum 1.0 în rețeaua blockchain 2.0, lucru care se va întâmpla în următorii câțiva ani.

Sistemul Proof-of-stake (PoS) permite minarea de active digitale, monede sau token-uri, pentru a avea șansa de a fi ales ca validator al unui nou bloc din rețeaua blockchain de bază. Validatorul încasează comisioanele de tranzacție atunci când blocul este adăugat lanțului ca recompensă. Acest lucru descentralizează operațiunile de rețea versus, să zicem, un blockchain pe sistem Proof of Work (dovadă a muncii), deoarece rețeaua nu depinde de operațiuni de mining mari sau mining pools.

Alte diferențe cheie

  • Vechime: Bitcoin are șase ani în plus față de Ethereum.
  • Viteză: timpul de așteptare pentru confirmarea tranzacției la Ethereum (viteza tranzacțională) este de câteva secunde, în timp ce la Bitcoin este de minute.
  • Aprovizionare: Bitcoin este limitat la 21 de milioane de monede. Producția de ether este nesfârșită.
  • Capitalizare de piață: Bitcoin este de aproximativ zece ori mai mare decât ethereum în ce privește capitalizarea pieței.

Decalajul de preț

La momentul realizării acestui material, un bitcoin 45.000 de dolari, în timp ce un Ether costă 3.475 de dolari.

Statistic vorbind, de ani de zile a existat o corelație semnificativă între performanța bitcoin și alte altcoins. Când prețul bitcoin crește sau scade, majoritatea altcoins tind să facă același lucru. De ce?

Bitcoin este criptoactivul original, astfel că rămâne un standard al industriei. Cererea de bitcoin îl face, de asemenea, mai valoros decât alte monede altcoins, cum ar fi litecoin, Cardano’s ADA.

- Simon Peters (foto), analist eTorro -

Ethereum se mișcă pe o traiectorie ascendentă de la ultimul său hard fork, în timp ce continuă să se distanțeze de bitcoin și să-și demonstreze argumentele de utilizare. Numărul DApp-urilor (Aplicații descentralizate) continuă să crească pe platformă, iar acum există o cerere din ce în ce mai mare din partea investitorilor instituționali pentru criptoactivul ethereum în sine.

Valoarea Bitcoin poate fi influențată de următorii factori:

  • aprovizionarea limitată a monedei
  • costul producerii unui bitcoin prin mining
  • recompensarea minerilor de bitcoin pentru verificarea tranzacțiilor către blockchain
  • numărul de criptoactive concurente
  • reglementările care vizează vânzarea și custodia acestuia
  • guvernarea sa internă
  • speculațiile pieței
  • relaxarea cantitativă

Bitcoin rămâne numărul #1

Bitcoin a dominat piața de când primele monede digitale au fost exploatate în ianuarie 2009, dar asta nu înseamnă că a avut întotdeauna un drum lin.

Prețurile Bitcoin au atins un nivel maxim de aproximativ 20.000 de dolari în decembrie 2017 înainte de a se prăbuși în 2018, ajungând la un minim de 3.234 de dolari până la sfârșitul acelui an.

De atunci, bitcoin s-a bucurat de o renaștere, deoarece prețurile au crescut la peste 46.000 de dolari în ianuarie 2021, cu o capitalizare de piață de peste 600 miliarde de dolari. În prezent costă 58.000 de dolari.

În timp ce monedele alternative au crescut în popularitate în rândul investitorilor, bitcoinul s-a bucurat în general de peste 60% din cota de piață totală. Și această dominație nu arată semne de încetinire în curând, în special după ce nume mari precum Paypal și Tesla, au făcut anunțuri care afectează în mod direct criptomoneda.

Bitcoin este o monedă digitală cu volatilitate mare. Prețurile au scăzut după ce a atins valori maxime de peste 60.000 de dolari, dar, fiind cel mai important nume de pe piața cripto, are o recunoaștere la nivel global mai mare decât activele digitale mai puțin cunoscute. Cu toate acestea, pentru cei care simt că au ratat momentul pentru a investi în bitcoin, ethereum este următorul la rând.

Va rămâne Bitcoin întotdeauna în top?

Este greu de spus, deoarece criptomonedele au diverse argumente de utilizare. Toate token -urile intră sub umbrela „cripto”, dar oferă expunere la diferite sectoare, la fel cum se întâmplă și în cazul companiilor de pe piața de capital. De exemplu, în timp ce Bitcoin este un depozit de valoare, ethereum este o rețea de finanțare digitală, iar alte token-uri precum Chainlink (LINK) furnizează blockchain -ului date din lumea reală.

- Simon Peters, analist eTorro -

Una peste alta, investitorii ar putea beneficia de recompensele pe care le oferă primele două criptomonede din lume, incluzându-le într-un portofoliu diversificat, alcătuit dintr-o gamă de criptoactive, acțiuni și alte instrumente financiare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri