Burgării nu mai sunt doar prânzul preferat al oamenilor, acum aceștia pot să măsoare și diferențele economice ale țărilor de pe mapamond. Indicele Big Mac a fost inventat de The Economist în 1986 ca un ghid distractiv pentru a determina diferența dintre puterea de cumpărare dintre țări. Iată mai jos cum stă România față de alte țări.

Indicele Big Mac a devenit un standard global, fiind inclus în mai multe manuale de economie și făcând obiectul a zeci de studii academice. Un Big Mac costă 12,30 lei în România și 5,36 dolari în Statele Unite, conform datelor The Economist. Rata de schimb implicită este de 2,29. Diferența dintre această valoare și cursul de schimb real, 4,52, sugerează că leul românesc este subevaluat cu 49,2%.

Această subevaluare este și mai pronunțată pe teritoriul Ucrainei. Un Big Mac costă 92 de grivne în Ucraina și 5,36 dolari în Statele Unite. Rata de schimb implicită este de 17,16. Diferența dintre această valoare și rata de schimb reală, 36,92, sugerează că hrivna ucraineană este subevaluată cu 53,5%.

Cu toate că era de așteptat ca în țările mai sărace prețurile burgerilor să fie mai mici, deoarece costurile forței de muncă sunt mai mici, acest lucru nu se vede în tarifele din fast-fooduri. Un Big Mac costă 60 de lei moldovenești în Moldova. Rata de schimb implicită este de 11,19 (dolari/ lei moldovenești). Diferența dintre această valoare și cursul de schimb real, 18,84, sugerează că leul moldovenesc este subevaluat cu 40,6%.

Vecinii maghiari stau mai bine în acest punct de vedere. Un Big Mac costă 1.350 de forinți în Ungaria. Rata de schimb implicită este de 251,87 (forinți/dolari). Diferența dintre această valoare și cursul de schimb real, 359,47, sugerează că forintul maghiar este subevaluat cu 29,9%.

Cu toate că recentele evenimente din sistemul bancar au instaurat panică pe piețele din Elveția, francul este cea mai supraevaluată monedă. Un Big Mac costă 6,70 franci elvețieni în Elveția și 5,36 dolari în Statele Unite. Rata de schimb implicită este de 1,25. Diferența dintre această valoare și rata de schimb reală, 0,92, sugerează că francul elvețian este supraevaluat cu 35,4%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri