Pe 17 ianuarie, când este marcată Ziua Renunțării la Rezoluțiile de Anul Nou, obiectivele stabilite la petrecerea de Revelion sunt tăiate de pe listă pentru că devin nerealiste. Având în vedere influența acestei zile fatidice pentru obiectivele setate la începutul lui 2024, angajamentul față de rezoluțiile financiare trebuie menținut, subliniază Irina Cristescu, General Manager XTB România, într-un material de opinie.

Material de opinie realizat de Irina Cristescu, General Manager în cadrul XTB România.

Este nevoie de doar patru pași pentru a evita să devenim parte din statisticile care demonstrează că majoritatea oamenilor renunță la rezoluțiile lor după numai două săptămâni de la începutul anului. Cei patru pași enumerați și explicați de Irina Cristescu au în spate o analiză amănunțită a strategiilor de menținere a rezoluțiilor financiare pentru mai mult timp, oferind și un instrument util pentru a profita la maximum de finanțele personale.

1. Stabiliți obiective inteligente

Obiectivele stabilite inițial trebuie să fie specifice, măsurabile și, în același timp, susținute de o activitate care să garanteze succesul.
„Investirea unor sume mici, în mod regulat, reprezintă un început bun în acest sens. Aplicația XTB ajută investitorii să își configureze Planuri de Investiții și să decidă care este frecvența și suma pe care doresc să o aloce. De altfel, obiceiul de a aloca sume mici de bani, în mod regulat, reprezintă esența investițiilor pasive”, spune Irina Cristescu, general manager XTB.

2. Identificați acel „de ce” pentru fiecare rezoluție financiară

De cele mai multe ori, în spatele îndeplinirii unui obiectiv financiar important se află un motiv la fel de important. Chiar dacă este vorba despre educația copilului, despre o mașină, despre o locuință sau o vacanță mult visată – fiecare dorință începe cu o motivație și cu un plan. Concentrându-vă pe acel „de ce” vă ajută să rămâneți motivați și implicați în demersurile pentru atingerea obiectivului stabilit.

3. Diversificați investițiile

Construirea unui portofoliu de investiții diversificat reprezintă, de fapt, cheia succesului.
„Există un mit conform căruia este nevoie de mult timp, cunoștințe și efort. Investitorii din SUA și din Europa au înțeles deja potențialul ETF-urilor, care le permit să obțină expunere pe diferite tipuri de active printr-un singur instrument financiar. ETF-urile listate în SUA și-au dublat activele aflate în gestiune”, explică Irina Cristescu.

La sfârșitul anului 2023, acestea au ajuns la 8.000 de miliarde de dolari, cifră care reprezintă un maxim istoric pentru acest sector alimentat predominat de fluxurile de ETF-uri de acțiuni, urmate de ETF-uri cu venit fix. Potențialul a fost înțeles și de investitorii români: aproape jumătate dintre clienții XTB din România au ales să investească în ETF-uri (44,5%).

4. Puneți banii la lucru 24/7

Statele europene se află, în continuare, sub zodia creșterii ratelor dobânzilor, drept urmare, investitorii caută modalități prin care să beneficieze de această tendință favorabilă. În timp ce aceștia identifică oportunitățile din piață, pot să câștige și beneficii de tip dobândă pentru fondurile lor neinvestite. Este vorba despre beneficii lunare plătite direct în conturile XTB, care pot fi reinvestite pentru a susține obiectivele financiare ale investitorilor.

„Este important de reținut și faptul că urmărirea progreselor și celebrarea realizărilor sunt la fel de importante ca și rezoluțiile în sine. Datorită instrumentelor pe care ni le oferă tehnologia, toți investitorii, indiferent de orizontul de investiții pe care și l-au stabilit, pot verifica rezultatele deciziilor și își pot modifica planul «din mers», pe măsură ce prioritățile se schimbă pe parcursul anului”, a declarat Irina Cristescu, Director General XTB România.
Pentru mai multe materiale educaționale, te rugăm să vizitezi https://www.xtb.com/ro/educatie.

Sursa foto: Manuel Findeis/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri