Declarație controversată făcută de Larry Fink, miliardarul care conduce BlackRock, de departe cea mai mare companie de investiții din lume, care are în administrare averi ce depășesc 10 trilioane de dolari. Fink spune că lumea se confruntă cu o criză a securității sociale, iar în aceste condiții este prea devreme ca oamenii să se pensioneze la 65 de ani.

Creșterea vârstei pensionării este un subiect tot mai des discutat și în țările europene, orice tentativă a guvernelor în acest sens fiind de fiecare dată întâmpinate cu ample proteste din partea populației.

Președintele BlackRock a declarat că investițiile pot ajuta la rezolvarea unei crize legate de capacitatea oamenilor de a-și permite pensionarea, în condițiile în care speranța de viață se prelungește, iar guvernul poate oferi doar o plasă de siguranță de bază la momentul pensionării, scrie CNBC.

În scrisoarea sa anuală adresată acționarilor BlackRock, Fink a calificat scăderea capacității oamenilor de a se pensiona într-un mod sănătos din punct de vedere financiar drept una dintre cele mai mari provocări economice de la mijlocul secolului XXI. El a spus că accesul la investiții poate ajuta la rezolvarea acestei enigme, gândindu-se totodată dacă nu cumva așteptarea ca toată lumea să primească beneficii de securitate socială la vârsta de 65 de ani a devenit arhaică.

Citiți și Germania va lega pensiile de investițiile la bursă, pentru a garanta nivelul de trai

"Nimeni nu ar trebui să fie nevoit să muncească mai mult decât își dorește", a spus el. "Dar cred că este un pic nebunesc faptul că ideea noastră de bază privind vârsta corectă de pensionare, 65 de ani, provine din vremea Imperiului Otoman", a mai adăugat el.

Fink a scos în evidență un sondaj al Biroului de recensământ al SUA care a arătat că aproape jumătate dintre americanii cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani nu au economii în conturi personale de pensie. Liderul BlackRock a remarcat că zeci de milioane de americani lucrează cu jumătate de normă sau au joburi ocazionale / de gig-economy (n.red. de exemplu livratori sau șoferi Uber) care nu oferă planuri clare de contribuții la pensie.

Prin urmare, Fink a spus că merită să ne uităm la momentul în care se așteaptă ca americanii să înceapă să acceseze beneficiile de securitate socială, un subiect sensibil pe care niciun politician nu vrea să îl atingă. El a menționat că printre soluțiile potențiale se numără fie creșterea vârstei de pensionare, fie găsirea unor modalități de a încuraja munca după vârsta pensionării.

Sursa foto: Shutterstock / Photosince

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri