Romanii plecati la munca in strainatate si companiile romanesti care au operatiuni de import-export au devenit potentiali clienti pentru bancile comerciale. Astfel, jucatorii locali isi deschid sucursale in afara tarii, in timp ce bancile internationale iau cu asalt piata autohtona prin investitii de tip greenfield.
La Caixa este cel mai proaspat exemplu, fiind motivati sa vina pe piata locala de faptul ca are deja in Spania mai mult de 64.000 de clienti romani, care efectueaza lunar peste 2.500 de transferuri de fonduri, prin intermediul unui serviciu oferit alaturi de banci locale ca BCR, BRD sau Raiffeisen.

"Am analizat schimburile comerciale dintre Romania si Spania, precum si prezenta firmelor spaniole in Romania si consideram ca aceasta prima sucursala are un viitor stralucit", a declarat presedintele si directorul executiv al La Caixa, Juan Maria Nin.

La Caixa considera ca va avea succes pe piata din Romania ca urmare a cresterii importante a numarului de romani care se stabilesc in Spania, considera reprezentantii bancii. Numarul romanilor din Spania a crescut de 16 ori in numai cinci ani, ajungand la 524.995 in 2006, de la 31.316 in 2001.

Reprezentantii grupului au mentionat ca romanii reprezinta 9,8% din totalul strainilor din Spania si reprezinta a doua comunitate ca dimensiune. "Exporturile catre Romania reprezinta 0,44% din totalul exporturilor spaniole, in timp ce importurile au o pondere de 0,24%", au mai spus reprezentantii bancii.

De asemenea, Banca Transilvania a deschis o sucursala in capitala Ciprului, Nicosia, centrata initial pe afaceri de tip corporativ si pe servicii bancare personalizate, a declarat directorul general al bancii Robert C. Rekkers.

"Cipru reprezinta un centru international de off-shore banking si private banking si vrem sa facem parte din acest succes. Vedem o crestere puternica a activitatii, atat in Romania, cat si in Cipru, iar in prima faza ne vom axa mai mult pe servicii de tip corporate, care se adreseaza oamenilor de afaceri, si mai putin pe retail", a spus Rekkers.

Directorul Bancii Transilvania a mentionat ca acesta este primul pas al unei noi initiative, in conditiile in care intre Cipru si Romania exista foarte multa activitate comerciala si foarte multe tranzactii.

"Deocamdata nu ne gandim sa deschidem alte sucursale. Vrem sa dezvoltam aceasta activitate si sa oferim toate tipurile de servicii financiare. Urmeaza sa vedem daca activitatea se va dezvolta si vom vedea daca vom mai deschide si alte sucursale", a mai spus Rekkers.

El a explicat ca nu exclude o extindere a activitatii sucursalei spre serviciile de retail, pe viitor, mai ales ca in Cipru locuiesc peste 15.000 de romani.

Sucursala este destinata deservirii companiilor inregistrate in Cipru si care au activitati in Romania, iar Rekkers a mentionat ca unitatea a fost deschisa la Nicosia, in prezenta ambasadoarei Romaniei in Cipru si a 30 de oameni de afaceri din Romania.

UniCredit a lansat anul trecut pachetul de servicii si produse bancare „Familia Ta”, destinat romanilor care lucreaza cu forme legale in Italia.

Pachetul „Familia Ta” contine un set de produse si servicii care faciliteaza legatura dintre romanii din Italia si familiile lor ramase in tara. In Romania, clientii care opteaza pentru acest pachet beneficiaza de o deschidere gratuita de cont curent in euro si in lei (optional), card de debit principal si secundar fara comision de emitere si de administrare in primul an si acces gratuit la Internet Banking pentru plati, transferuri si schimburi valutare.

O miscare similara a fost facuta de cei de la Banca Italo Romena, reprezentanta in Romania a Grupului Veneto, care acorda, din mai 2006, romanilor care lucreaza legal in Italia, "Creditul fara frontiere" prin care se va finanta si cumpararea de locuinte in Romania.

"Acest produs va fi un semnal de incredere pe care il dam cetatenilor romani, dar si sistemului bancar romanesc," declara in mai Athos Varusio, cu prilejul prezentarii rezultatelor financiare pe 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri