Dobanzile practicate pe piata de leasing din Romania vor urca, in medie, la 8,5% in acest an, de la 7,5% in 2007, din cauza cresterii costurilor de refinantare pe plan interrnational, a spus, citat de NewsIn, directorul executiv al Unicredit Leasing, Septimiu Postelnicu.
"Costurile de refinantare au crescut destul de mult inca din septembrie 2007, iar noi am incercat sa temperam aceasta crestere pe care am suportat-o partial din profit, dar am ajuns la momentul in care trebuie sa o reflectam catre piata", a precizat Septimiu Postelnicu, care a adaugat ca in urmatoarele sase sau sapte luni va urma o crestere "in bloc" a dobanzilor, la mai multe companii de leasing, in special la cele mari.

"Dobanzile nu urca din cauza cresterii componentelor de profit, ci datorita scumpirii refinantarilor la nivel european", a explicat Postelnicu, care a adaugat ca acest fenomen se regaseste si pe piata bancara romaneasca.

Directorul executiv al Unicredit Leasing a mai spus ca sunt companii care si-au anuntat deja cresteri ale dobanzilor si, in curand, va anunta si Unicredit Leasing o majorare a dobanzilor "deoarece presiunea este foarte mare".

"Pentru primele sase luni, nu vom depasi nivelul de 8-8,5%, dar surprize pot aparea oricand in aceasta perioada", a mai spus Postelnicu. "Totul depinde de piata internationala", a adaugat el.

"Cel putin in zona leasingului auto vom vedea dobanzi de peste 8- 8,5%, ca dobanzi standard in prima jumatate a lui 2008, iar in cazul in care refinantarile internationale vor reveni la un nivel similar din anii trecuti, vom ajusta si noi nivelul dobanzilor pe piata romaneasca de leasing", a mai spus Postelnicu.

Costurile de refinantare din zona europeana au ajuns sa creasca cu peste 100 de puncte de baza - care reprezinta un plus de 1% - "o crestere destul de mare, care poate distruge componenta de profitabilitate", considera directorul executiv al Unicredit Leasing.

"Companiile mici aveau deja refinantare foarte scumpa, insa acum este vorba de o crestere a dobanzilor la jucatorii mari si nu poate fi vorba despre o intelegere intre acestia", a mai spus Postelnicu, care a adaugat ca dobanzile vor fi majorate pentru ca profitabilitatea companiilor sa nu fie afectata semnificativ.

De altfel, mai multe banci de pe piata romaneasca au anuntat deja cresteri ale dobanzilor la credite si depozite in lei si in valuta, ca urmare a contextului international, care a scumpit imprumuturile in devizele forte, si a majorarii dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in doua etape, de la 7% in octombrie la 8% in ianuarie. Decizia BNR a scumpit creditele in lei, in primul rand prin intermediul dobanzilor de pe piata monetara romaneasca - ROBOR - care reprezinta o referinta pentru dobanzile variabile acordate de bancile romanesti clientilor.

Jucatorii din piata estimeaza, de altfel, ca BNR va urca cu inca o treapta - pana la 8,5% - dobanda de politica monetara in sedinta din 4 februarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri