Potrivit lui Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analysts (CFA), cursul de echilibru al leului este in apropierea nivelului de 4 lei/euro. "Daca va exista o depreciere peste acest nivel, leul se va intoarce la 4 lei/euro, in caz contrar, moneda putandu-si pastra tot anul tendinta de depreciere", a mai explicat analistul.

Libocor este, insa, de parere ca un nivel de echilibru pentru curs ar fi de aproximativ 3,55 lei/euro, economistul sef al BRD mizand pe o majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale in februarie, pana la 8,50%.

Contactat de Wall-Street, Florian Libocor, vede, pentru finele lunii martie, cursul leu/euro in proximitatea nivelului de 3.6

Moneda nationala ar putea reveni la o cotatie de 3,50 lei/euro catre sfarsitul lui 2008, in timp ce un curs de 4 lei pentru un euro este putin probabil, date fiind consecintele inflationiste pe care le-ar produce, a declarat, potrivit NewsIn, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

"Un curs de 4 lei pentru un euro este extrem de improbabil, in primul rand datorita intaririi politicii monetare, care va suscita in a doua parte a anului o corectie", a spus Lucian Anghel, potrivit NewsIn.

Citeste si:

Economistul sef a BCR a precizat ca la valoarea actuala, apropiata de 3,80 lei/euro, moneda nationala este subevaluata, in timp ce la 4 lei pentru un euro, inflatia ar salta cu 3-4 puncte procentuale.

La finalul lui 2007, inflatia anuala a fost de 6,57%, cu 1,5 puncte procentuale peste marja superioara a intervalului de 3-5% care incadrea tinta de inflatie a BNR pentru anul trecut, de 4%.

Referitor la dobanda de politica monetara, Anghel a spus ca, in conditiile in care leul continua sa se deprecieze, am putea asista, la sedinta boardului bancii centrale din 4 februarie, la o majorare a dobanzii de politica monetara cu 0,5%, pana la 8,5%, in incercarea BNR de a oferi suport monedei nationale.

Leul a pierdut 4,2% in fata euro de la finalul anului trecut si pana in prezent, de la o curs de 3,6102 lei/euro afisat de BNR pentru 28 decembrie 2007 pana la cursul de schimb de referinta de 3,7619 lei/euro de marti, care reprezinta un minim pentru leu al ultimilor trei ani in raport cu moneda europeana.

Votati in Sondajul Wall-Street si raspundeti la intrebarea Credeti ca va continua deprecierea leului in fata euro in aceasta saptamana?