Segmentul de leasing imobiliar ar putea avansa in acest an cu 160 - 170% fata de 2007, pana la 700 milioane euro, ca urmare a cresterii sectorului de constructii.

"In 2007, segmentul de leasing imobiliar este estimat la circa 250 milioane euro", a , a declarat, citat de NewsIn, directorul general al BCR Leasing, Claudiu Emanuil Stanescu.

El a adaugat ca piata de leasing va inregistra in continuare o crestere pe segmentul de autoturisme si de vehicule comerciale, in timp ce echipamentele vor pastra o pondere de 20%. In schimb, se va inregistra o crestere pe segmentul de leasing imobiliar, pana la 12-15% din piata, considera directorul general al BCR Leasing.

Din totalul de 700 milioane euro cat ar reprezenta segmentul de leasing imobiliar, BCR Leasing estimeaza ca va acoperi circa 130 milioane euro, din care 100 milioane euro vor reprezenta finantarile pentru ansambluri rezidentiale.

"Lucrarile de constructie pentru un proiect imobiliar finantat de BCR Leasing, in valoare de 25 milioane euro, urmeaza sa inceapa in prima jumatate a lunii martie", a spus Stanescu.

Compania a lansat, in aceasta saptamana, un produs dedicat segmentului de leasing imobiliar care include finantarea de constructii pe stadii de executie a proiectelor imobiliare destinate realizarii de cladiri de birouri, obiective industriale si finantarea constructiei de ansambluri rezidentiale.

Seful BCR Leasing a explicat ca segmentul de leasing imobiliar se va dezvolta pe toate componentele sale, de la tranzactii clasice de vanzare cumparare pana la operatiuni "sale& lease back", care au o pondere semnificativa.

"Numai ieri (n. r. 3 februarie), din totalul vanzarilor de 2,9 milioane euro, circa 2 milioane euro au reprezentat-o finantarile de vehicule comerciale grele", a precizat Stanescu.

El a adaugat ca, pe partea de autoturisme, valoarea medie pe contract a fost de 15-16.000 de euro in 2007, in timp ce in 2006 aceasta valoare a fost de 10.000 - 12.000 euro. Tot in 2007, pe segmentul de vehicule grele, valoarea medie pentru un contract a fost in jur de 80.000-100.000 euro.

BCR Leasing IFN a mai lansat, pe langa produsul destinat constructiei de ansambluri rezidentiale, o campanie prin care faciliteaza reinnoirea parcului national de vehicule comerciale grele, valabila pana la 30 aprilie. Avansul minim solicitat de companie este de 5%, dobanda perceputa este variabila in functie de indicele Euribor la trei luni, iar comisionul de management este de 1,5%.

Marile companii acuza concurenta neloiala a societatilor mici, care ofera leasing "cu permisul de conducere"

"Singura problema de care ne-am lovit s-a creat prin introducerea unor societati de leasing in registrul Special si a altora, mai mici, in Registrul General, care nu au obligatia sa respecte gradul de indatorare", a mentionat Stanescu.

El a explicat ca, in acest fel, clientii unor societati care erau inscrise in Registrul Special s-au transferat la cele care nu trebuiau sa respecte nivelul de indatorare.

"De aceea acum exista leasingul cu permisul de conducere, asa cum era creditul cu buletinul", a mai spus seful BCR Leasing, care a adaugat ca aceste societati mici au atras din clientii companiilor mari.

El a adaugat ca primele zece companii de leasing detin o cota de piata de 90%.

"Societatile care nu sunt inscrise in Registrul Special creaza, astfel, portite de concurenta neloiala", a adaugat directorul de management al riscurilor si back office, Catalin Scutaru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si