Optiunea este un contract de vanzare-cumparare intre doua parti, care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau a vinde o anumita cantitate de marfuri, devize, valori mobiliare sau instrumente financiare la un pret prestabilit, pana la o anumita data in viitor numita scadenta.
Pentru a intra in posesia acestui drept, cumparatorul plateste vanzatorului optiunii un pret denumit prima. Din punct de vedere al drepturilor pe care le confera cumparatorilor, optiunile sunt de doua tipuri: CALL si PUT.

In Romania, aceste instrumente se pot tranzactiona doar la Bursa din Sibiu. De la inceputul acestui an au fost incheiete 44.225 contracte options, cu peste 10 % peste volumul de 40.184 contracte din intreg anul trecut, conform datelor furnizate de Sibex.

In octombrie au fost incheiate 6.509 contracte options, luna ocupand locul doi in topul din acest an dupa iulie, cand au fost realizate 7,332 contracte.

Optiunile, in forma in care le intalnim astazi se tranzactioneaza din anul 1973, cand au aparut in peisajul economiei americane la cea mai mare bursa de optiuni din lume - Chicago Board of Options Exchange, informeaza reprezentantii Sibex, pentru Wall-Street.

Optiunile CALL sunt cele ce dau cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara activul suport la pretul de exercitare, la o anumita data sau pe o anumita perioada pana la acea data. Vanzatorul optiunii Call are obligatia de a vinde activul suport in cazul in care cumparatorul optiunii decide exercitarea acesteia.

Optiunile PUT sunt cele ce dau cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia de a vinde activul suport pana la scadenta, la pretul de exercitare in schimbul primei Put platite vanzatorului la incheierea tranzactiei. Vanzatorul optiunii Put are obligatia de a cumpara activul suport in cazul in care cumparatorul optiunii decide exercitarea acesteia.

Caracteristici:

Tranzactionarea optiunilor este facilitata de faptul ca la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu aceste contracte sunt standardizate, avand urmatoarele caracteristici:
  • Activul suport - activul care sta la baza unei optiuni. Acesta poate fi reprezentat de actiuni, devize, titluri de stat, marfuri, rate ale dobanzii sau contracte futures. La Bursa din Sibiu se tranzactioneaza numai optiuni pe contracte futures.
  • Marimea contractului - este standardizata la nivelul unui contract futures. Cand se tranzactioneaza o optiune pe cursul EURO/RON practic se tranzactioneaza dreptul de a cumpara sau a vinde un contract futures EURO/RON corespunzator.
  • Scadenta - Optiunile au o perioada de existenta limitata. Ziua scadentei pentru contractele options este aceeasi cu cea a contractelor futures, fiind cea in care toate optiunile neexercitate expira. In functie de pozitia pretului lor de exercitare fata de pretul de inchidere la scadenta pentru contractul futures suport, optiunile “in bani” sunt exercitate automat de catre Casa Romana de Compensatie, iar cumparatorii acestora isi incaseaza profiturile aferente, iar optiunile “la bani” si “in afara banilor” expira pur si simplu fara a aduce nici un fel de beneficiu cumparatorilor.
  • Pretul de exercitare - Este stabilit drept referinta in momentul cumpararii/vanzarii optiunii. Poate fi considerat o borna in functie de care, pe parcursul scadentei, se calculeaza profitabilitatea optiunii. Pentru fiecare din cele doua parti implicate in tranzactie acest pret este un nivel important, deoarece reprezinta valoarea de la care pierderea sau castigul lor (in functie de tipul de optiune si de pozitia short sau long) incepe sa ia proportii.

Beneficii

Interesul deosebit aratat de toti participantii la piata a condus la o dezvoltare accelerata, astfel ca in prezent acest tip de instrumente se tranzactioneaza la peste 50 de burse din intreaga lume, iar in Romania, Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu au fost lansate inca din noiembrie 1998.

Optiunile pe contracte futures tranzactionate pe piata Sibex ofera investitorilor noi posibilitati de gestionare a riscului valutar sau de portofoliu, precum si oportunitati speculative.

La Sibex investitorii pot gasi optiuni avand ca activ suport contracte futures pe 15 de actiuni tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, precum si pe cursuri valutare (EUR/RON, USD/RON, CHF/RON, EUR/USD), rata dobanzii (BUBOR3), indici bursieri (SIBEX9 si SIBEX18) si aur (SIBGOLD).

„Prin insasi natura lor, aceste instrumente vin in intampinarea nevoilor diversificate si complexe care apar in actualul context financiar global. Cel mai important avantaj al tranzactionarii optiunilor rezida din faptul ca ofera, prin prisma relatiilor existente intre piata derivatelor si piata spot („la vedere"), solutii imbunatatite de gestiune a portofoliului, optiunile Put constituind o polita de asigurare impotriva scaderilor de pret, iar cele Call actionand ca o garantie pentru achizitionarea activului suport la un pret prestabilit”, a explicat Decebal Toderita, purtatorul de cuvant al Sibex.

Un alt avantaj important este dat de efectul de levier, tranzactionarea optiunilor oferind posibilitatea de a beneficia de miscarile de pret ale unei actiuni fara a plati integral pretul acesteia.

Tranzactiile de tip speculativ care se pot realiza prin intermediul optiunilor prezinta, de asemenea, un interes deosebit pentru participantii la piata, fiind relativ facil de a intra si a iesi din pozitii fara a avea intentia de exercitare. Acestea ofera, de asemenea, o oportunitate inedita, aceea de a obtine profituri pe un trend neutru, fiind singurele instrumente financiare care pot genera castiguri in aceste conditii.

Avantajele tranzactionarii contractelor options

Optiunile pe contracte futures pot raspunde in mod ideal nevoilor investitorilor, oferind avantaje semnificative fata de alte instrumente bursiere si extrabursiere:

1. Managementul riscului: Optiunile Put ofera posibilitatea protectiei impotriva scaderii preturilor actiunilor din portofoliu. Acestea pot fi considerate o polita de asigurare impotriva scaderilor de pret, iar cele de tip Call actionand ca o garantie pentru achizitionarea activului suport la un pret prestabilit.

2. Efectul de levier
: Levierul ofera posibilitatea de a obtine un castig mare dintr-o investitie initiala mai mica decat in cazul investitiilor clasice. Cu toate acestea trebuie retinut faptul ca levierul implica un risc mai mare decat cel aferent investitiei directe in actiunile cotate.

Tranzactionarea optiunilor ofera posibilitatea de a beneficia de miscarile de pret ale unei actiuni fara a plati integral pretul acesteia.

3. Speculatia: Tranzactiile de tip speculativ care se pot realiza prin intermediul optiunilor prezinta, de asemenea, un interes deosebit pentru participantii la piata, fiind relativ facil de a intra si a iesi din pozitii fara a avea intentia de exercitare.

4. Credibilitate si siguranta
: Regulile specifice unei burse ofera un grad ridicat de siguranta care nu se regaseste pe niciun alt tip de piata. Se elimina riscul de neplata al contrapartii, deoarece toate tranzactiile incheiate pe piata SIBEX sunt garantate de Casa Romana de Compensatie – o institutie separata de bursa cu rezultate remarcabile in asigurarea integritatii pietelor futures si cu optiuni.

Cumparatorii de optiuni
se bucura de cateva avantaje suplimentare:
  • Lipsa obligativitatii: asa cum implica denumirea lor, optiunile dau cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau vinde contractul futures suport.
  • Risc limitat: odata optiunea cumparata, riscul cumparatorului este strict limitat la suma initiala platita pentru achizitionarea optiunii (prima). Pierderea maxima pe care o poate inregistra este chiar prima.
  • Nu necesita plata de marje: trebuie retinut faptul ca in cazul tranzactiilor cu optiuni numai vanzatorilor li se solicita sa depuna marje. Cumparatorii de optiuni trebuie sa depuna la initierea tranzactiei integral valoarea primei, au mai spus reprezentantii Bursei din Sibiu.

Citeste in suplimentul Money de saptamana viitoare despre riscurile optiunilor si factorii de care depinde pretul optiunii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri