Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au inregistrat in in cursul anului 2010 un randament mediu de 11,5%, in scadere comparativ cu ritmul mediu de dinamica de la sfarsitul anului 2009 - 15,8% - , in conditiile unui mediu economic si financiar nefavorabil, in timp ce valoarea activelor nete administrate a sporit cu 60% fata de anul precedent.
La nivel individual, fondul cu cel mai mare randament a fost Eureko Confort, administrat de Eureko Pensii, cu 15,1%, urmat de Raiffeisen Acumulare, administrat de Raiffeisen AM (14,4%) si AZT Moderato, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private (13,4%). Toate cele trei fonduri prezinta un profil de risc mediu.

Astfel, majoritatea fondurilor de pensii private facultative au inregistrat si in anul 2010 randamente investitionale remarcabile (precum se observa in tabelul de mai jos), reusind performante mult superioare inflatiei si nivelului dobanzilor bancare, in pofida mediului economic si financiar nefavorabil si a recesiunii prelungite.

Activele nete administrate de cele 13 fonduri de pensii private facultative au ajuns la 326 de milioane de lei (aproximativ 76 de milioane de euro) la sfarsitul lunii decembrie din 2010, in crestere cu 60% fata de luna similara din 2009.

De asemenea, in perioada de analiza, numarul total al clientilor fondurilor de pensii facultative a ajuns la 220.000, cu circa 33.000 mai multi (+17%) fata de inceputul anului 2010.

Structura portofoliilor de investitii din cadrul fondurilor de pensii facultative a fost caracterizata de investitii preponderent in instrumente cu venit fix in 2010, in mod special titluri de stat, pastrand tendinta inregistrata inca de la inceputul functionarii sistemului.

Precum la sfarsitul lunii noiembrie, exista o tendinta la nivelul strategiei investitionale de scadere a ponderii detinute de titlurile de stat in total active, de la 68,9% - decembrie 2009, la aproximativ 60% in decembrie, anul curent.

Totodata, continua tendinta ascendenta inregistrata la sfarsitul lunii precendente a ponderii detinute de alte active in portofoliul fondurilor, precum actiuni sau depozite bancare.

In decembrie 2010, peste 90% din activele fondurilor de pensii facultative erau plasate in tara, iar restul erau investitii externe.

La sfarsitul anului trecut, erau active 13 fonduri de pensii facultative pe Pilonul III, dispuse pe trei profile de risc. Astfel, ING Activ si AZT Vivace, prezinta un profil de risc ridicat; AZT Moderato, BRD Medio, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil - profil mediu de risc, iar BCR Prudent, BRD Primo, OTP Strateg un profil de risc scazut.

De asemenea, isi desfasoara activitatea si un numar de 10 administratori autorizati de catre CSSPP sa administreze fondurile de pensii.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri F