Uneori adolescentii sunt mai deschisi si mai lucizi decat foarte multi dintre adulti. O lectie despre viata si gandire in viitor vine de la un elev de 16 ani care, observand cum adultii din jurul lui se contreaza pe (falsa) tema a referendumului care ar urma sa modifice Constitutia, a decis sa afle care este parerea celor de o seama cu el.

Matei Manta este elev al liceului Grigore Moisil, liceu teoretic. Ca multi altii, a remarcat campania deloc veridica, fara nicio legatura cu modificarea efectiva a Constitutiei, si anume “apararea copiilor Romaniei”. Automat, s-a simtit vizat, asa ca a lansat un sondaj pentru a afla ce cred cei care inca nu au drept de vot despre referendumul sustinut de PSD si care a dus la scindarea populatiei.

“Mai sunt cateva zile pana la referendum. Sincer, nu cred ca o sa fie cine stie ce mari schimbari in societate dupa referendum, dar aceste ultime zile sunt pur si simplu chinuitoare. Vocile, pro sau contra, devin atat de ascutite incat te cuprind fiorii. In jurul meu se desfasoara doar conflictul pe aceasta tema, ceea ce este de-a dreptul enervant. Sunt un elev de clasa a zecea la un liceu din Bucuresti si in loc sa ma gandesc la bac, la facultate, la petreceri sau orice altceva ce ar trebui sa ma preocupe, eu ma gandesc la acest referendum. Simt ca, desi sunt unul dintre copiii Romaniei care trebuie “aparat”, opinia mea nu conteaza pentru ca nu as avea drept de vot”, a spus tanarul.

Matei nu s-a lasat influentat de fenomenul fake news si si-a propus sa afle chiar de la sursa cum vad si cum sunt afectati adolescentii de acest referendum.

Conceperea chestionarului si colectarea datelor

Intrebarile sondajului reflecta preocuparile specifice adolecentei precum prietenia, dar si teme mai temeinice, precum informarea corecta.

Ca un adevarat profesionist in devenire, Matei a creat un chestionat pe care l-a distribuit publicului tinta, adolescentii minori, fara drept de vot. Chestionarul a fost diseminat prietenilor, apoi pe grupuri de WhatsApp, ajungand la elevi din licee din toata tara.

In doar 5 zile, sondajul a fost completat de 574 de elevi.

“Ceea ce am facut este ceva complet amator, caci nu am am cunostinte de sociologie, dar eu si alte zeci de prieteni, carora le multumesc infinit pentru ceea ce au facut, ne-am implicat foarte mult ca acest sondaj sa ajunga la colegi de-ai nostri din cat mai multe licee”.
Rezultatele studiului: adolescentii sunt informati

93% dintre elevii participanti la studiu s-au considerat suficient de informati cu privire la referendum pentru a lua parte la sondaj, ceea ce arata doar ca cei interesati au accesat sondajul. Mai mult de trei sferturi considera ca s-au raspandit stiri false (fake news) pe tema referendumului.

Adolescentii isi cunosc drepturile

Aproximativ 72% dintre participanti sustin ca ar vota „Nu” la referendum, ceea ce arata o generatie orientata catre o societate progresista si liberala. Mai mult, adolescentii isi cunosc drepturile: 68.1% considera ca referendumul va duce la incalcarea anumitor drepturi.

La intrebarea “Te consideri o persoana religioasa?”, 47.7% au raspuns afirmativ. Coroborat cu faptul ca 71.8% ar vota „Nu”, arata faptul ca numar considerabil de persoane credincioase nu sunt de acord cu intrebarea adresata la referendum.

Adolescentii sunt direct afectati

Tema referendumului ii afecteaza pe mai mult de jumatate dintre adolescentii care au raspuns sondajului, sustinand ca au avut conflicte directe cu prietenii si familia (39.2%) sau pe Internet (11.8%).

“Peste 50% dintre respondenti au avut conflicte cu alte persoane pe tema referendumului, astfel putand sa se observe influenta pe care problemele dezbatute in societate o au asupra noastra. La mine la scoala am aflat de colegi care s-au certat cu parintii din cauza asta”.

Cu toate acestea, mai mult de trei sferturi dintre adolescenti (76.5%) spun ca ar ramane prieteni cu o persoana care nu le impartaseste opinia pe aceasta tema.

O cercetare care responsabilizeaza

Matei a pornit acest demers ca un exercitiu personal, insa pentru noi (adultii cu drept de vot) este o lectie de luciditate si de gandire critica. Ramane in seama noastra, a adultilor, sa le asiguram o lume asa cum si-o doresc si asa cum reiese din rezultatele sondajului.

“Sper ca mi-am indeplinit scopul, acela de a arata si opiniile adolescentilor care cat de curand isi vor dobandi si ei dreptul la vot, dar nu suficient de repede pentru referendumul din acest weekend”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri