Corectia actiunilor OMV Petrom (SNP) a temperat, miercuri, ascensiunea bursei la doar 0,14%, in timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,3%, dupa ce in precedentele trei sesiuni au scazut cumulat cu peste 7% si au atins cel mai redus nivel de dupa listare, informeaza Mediafax.


Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi usor sub ultimele cotatii de marti, insa dupa primele doua ore piata a trecut pe crestere usoara. Desi cotatiile au revenit, volumele de titluri tranzactionate au fost mai reduse decat in sedintele precedente.

Titlurile FP au fost primele care au revenit pe crestere, dupa ce inca de marti ordinele de cumparare s-au echilibrat cu oferta. In sedintele de vineri si luni unii investitori au pus presiune la vanzarea actiunilor Fondului, in conditiile in care de luni s-a reluat procesul de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni emise de Fond, ceea ce inseamna ca la vanzare ar urma sa intre noi pachete de actiuni la preturi mai mici.

Ultima tranzactie de miercuri cu actiunile Fondului a fost realizata la 0,545 lei, pret in crestere cu 1,3%. Titlurile FP au continuat sa conduca topul lichiditatii, cu operatiuni de 9,7 milioane lei.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, nu exclude ca pe termen scurt actiunile Fondului sa mai inregistreze unele corectii, ca urmare a presiune la vanzare pe care ar putea sa o puna persoanele care primesc actiuni FP in urma converiei titlurilor de despagubire.

"Totusi, pe termen mediu-lung ma astept la o stabilizare a pretului, urmata de o crestere, deoarece in piata ar putea sa intre cumparatori mai importanti. Nu trebuie uitate societatile din portofoliul FP, intrucat acestea ar putea trezi interesul unor fonduri de investitii importante, care sa isi doreasca achizitii la aceste preturi reduse", a declarat Morariu.

In aceasta saptamana, conversia titlurilor de despagubire in actiuni FP se va realiza la pretul de 0,6176 lei/actiune, valoarea reprezentand media din primele 60 de sedinte de tranzactionare a titlurilor Fondului la BVB. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), aproape 10,7% din actiunile FP ar putea fi transferate de Ministerul Fi¬nan¬telor persoanelor care detin titluri de des¬pa¬gubire si au optat pentru con¬¬versia in actiuni.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,31%, insa indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, inregistra un recul de 0,4%. Corectia indicelui BET-NG a fost determinata de actiunile OMV Petrom, care au scazut cu 0,44%, la 0,4265 lei.

Revenirea actiunilor FP s-a reflectat si in evolutia indicelui BET-FI, care a incheiat ziua in crestere cu 0,5%.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat
cu 0,32%.

Per ansamblul pietei, brokerul crede ca preturile se vor stabiliza in urmatoarele sedinte, dupa corectiile din ultimele sesiuni, insa aceasta asezare se va realiza probabil pe fondul unor volume mai reduse de tranzactionare.

"Nu ma astept sa se repete scenariul de anul trecut din luna mai (cand piata a scazut cu peste 13% - n.r.), deoarece nu trebuie sa uitam ca in 2010 cam in aceasta perioada a aparut in presa criza datoriilor din zona euro, fapt care a tras in jos cotatiile actiunilor. Daca nu vor mai aparea si in acest an modificari de ordin fiscal, precum si daca va continua imbunatatirea conditiilor economice in urmatoarea perioada, ma astept sa asistam la un an pozitiv pe piata de capital", a conchis Morariu.

Investitorii au tranzactionat miercuri actiuni de 29,3 milioane lei (7,1 milioane euro), suma cu 37% sub rulajul din sedinta anterioara, de 46,5 milioane lei (11,3 milioane euro).

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele inregistrau corectii de pana la 1,1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in scadere cu cel mult 1,6%. Bursele din Croatia, Bulgaria si Cehia avansau, insa, cu maximum 0,3%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri