Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul preliminar elaborate de Oficiul pentru Privatizare si Participatiile Statului (OPSPI), parte a Ministerului Economiei si consortiul de intermediere.

Prospectul a fost elaborat in vederea evaluarii intentiei de a investi in actiuni emise de OMV Petrom si detinute de Ministerul Economiei, prospectul preliminar aband ca obiect un numar de 5,57 miliarde actiuni, reprezentand 9,84% din participatia statului.

Consortiul de intermediere al ofertei de vanzare este format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.

Surse apropiate proiectului ofertei publice secundare (SPO) pe care Statul o va desfasura la Petrom in urmatoarele luni, spun ca majorarea de capital de la OMV ar putea sa afecteze cererea si implicit pretul de oferta. Cele doua operatiuni sunt programate pentru aceasta vara, ele fiind practic in competitie directa pentru aceeasi masa de investitori.

Grupul austriac OMV a anuntat ca vrea sa atraga pana la 900 milioane euro printr-o emisiune de actiuni pentru a finanta achizitii in Turcia si Tunisia. Investitorii vor putea sa subscrie actiunile in perioada 19 mai – 6 iunie. De cealalta parte, oferta secundara de la Petrom ar putea ajunge in piata in luna iulie.

Oferta de vanzare pe Bursa prin care statul va vinde aproape 10% din titlurile Petrom este un proiect important pentru piata de capital. Intre nevoia guvernantilor de a obtine cat mai multi bani, dublata si de unele ambitii politice, cea mai mare oferta din istoria Bursei de Valori Bucuresti isi pierde din rolul important pe care l-ar putea avea in promovarea bursei la nivel national. A doua privatizare Petrom - Intre nevoia statului de cash si dezvoltarea pietei de capital.

Mai citeste si:

10 intrebari si raspunsuri despre oferta Petrom
Ce trebuie sa stii ca INVESTITOR despre oferta Petrom


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
OMV Petrom ofera 10 mil. euro pentru primul spital oncologic pediatric