Bursa a scazut cu 1,21%, influentata de corectiile de pe pietele externe. Pierderi mai mari au fost notate in dreptul actiunilor SIF Transilvania si SIF Oltenia, dupa ce Curtea Constitutionala a respins o sesizare de neconstitutionalitate a pragului de detinere la SIF, de 1% din capitalul social.
Majoritatea actiunilor au fost transferate la preturi in scadere inca din primele minute, investitorii reactionand la linia descedenta a pietelor externe, determinate de temerile jucatorilor legate de criza datoriilor de stat din Grecia, noteaza Mediafax.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, crede ca in piata au fost prezenti cu preponderenta mici speculatori, care se asteapta ca vestile negative de pe plan extern sa duca preturile din ce in ce mai jos. Astfel, acestia au vandut acum pentru a cumpara, ulterior, la un pret mai mic.

"Cu siguranta pietele externe au o mare influenta in scaderea bursei de la noi, nu atat prin investitorii straini prezenti pe bursa, cat prin factorul psihologic al investitorilor romani prezenti in piata si care reactioneaza la vestile proaste din Grecia si Statele Unite", a declarat Morariu.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 1,06%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,47% sub nivelul de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI a coborat cu 2,14%, influentat in special de corectiile inregistrate de actiunile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5). Indicele analizeaza si evolutia titlurilor Fondului Proprietatea (FP), care au scazut mai lent, cu 1,31%.

Curtea Constitutionala a respins, joi, sesizarea de neconstitutionalitate a pragului maxim de detinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, exceptie ridicata intr-un proces deschis de SIF Transilvania impotriva Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Actiunile SIF Transilvania si SIF Oltenia au consemnau cele mai ample reculuri de la categoria societatilor de investitii financiare, de 2,91% si, respectiv, 3,52%. Cu titlurile SIF Transilvania au fost realizate si doua deal-uri la un pret in scadere cu 5,45%.

Corectiile inregistrate de cele mai multe actiuni au influentat si indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP. Astfel, indicele BET-XT a coborat cu 1,65%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 59,1 milioane lei (14,1 milioane euro), valoare cu 47% peste rulajul din sedinta precedenta, de 40,2 milioane lei (9,6 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide, cu operatiuni de 35,4 milioane lei, din care 21,2 milioane lei au reprezentat valoarea a doua deal-uri cu 0,29% din capitalul social. Titlurile Fondului au asigurat, astfel, 60% din rulajul pietei. Tranzactiile speciale au fost realizate la 0,53 lei, pret in scadere cu 0,93%, iar cel mai recent transfer din piata principala a fost realizat la 0,528 lei, cu 1,31% sub ultima cotatie de miercuri.

"Raportarile din ultima perioada ne arata ca pe Fondul Proprietatea au intrat la cumparare in principal investitori straini, care au cumparat de la persoanele despagubite de ANRP. Cred ca investitorii institutionali straini acumuleaza la FP in ideea de a cumpara actiuni la un fond cu mare expunere pe sectorul energetic din Romania. Totodata administrarea FP de catre Franklin-Templeton cred ca le da motive in plus de achizitie", a afirmat Morariu.

Titlurile Oltchim (OLT) au inregistrat un declin de 15%, variatia maxima admisa intr-o sedinta pentru cele mai multe actiuni de la BVB, astfel ca pretul a ajuns la 1,683 lei. Derapajul a venit pe al saselea rulaj din piata, de 1,5 milioane lei.

"Deocamdata vara nu debuteaza cu vesti bune pentru investitori si impresia mea este ca daca nu apare o oferta publica de amploare piata va avea o evolutie negativa si la nivelul preturilor, dar si la cel al volumelor de tranzactionare", a mai spus brokerul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%, ca urmare a aversiunii ridicate la risc a investitorilor cu privire la criza datoriilor Greciei, care reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii financiare a regiunii. Linia descendenta era urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii cuprinse intre 0,3% si 1,6%.

Sursa imagine:
Flickr/Leonieke Aalders

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri