Imbunatatirea ratingului Romaniei si reintroducerea intre tarile recomandate pentru investitii a adus o gura de oxigen Bursei de Valori Bucuresti. Impactul pozitiv al vestii s-a resimtit in sedinta de ieri, prin cresteri de cotatii si lichiditate de 20 milioane euro. Chiar daca euforia este doar temporara, raportul Fitch va avea efecte pozitive pentru piata.
Evolutiile pozitive si lichiditatea crescuta din sedinta de ieri sunt rezultate ale imbunatatirii ratingului de analistii Fitch.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a incheiat sedinta la preturi in crestere in medie cu 1,75%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor FP, a avansat cu 1,81%.

In acelasi timp, indicele BET-NG, care sintetizeaza evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a inchis in crestere cu 2,42%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, se plasa cu 2,02% peste nivelul de luni.

“Impactul stirii se va vedea in aprecieri pe termen mediu si lung, mai ales ca multe fonduri straine vor intra in Romania. Tentatiile sunt mari pe piata locala si nu ma refer doar la Fondul Proprietatea si cred ca vor intra multi investitori care pana acum nu aveau voie sa investeasca in tari din categoria “junk”.Ieri s-a vazut ca cele mai mari volume au fost facute pe titlurile preferate de straini precum SIF-uri, banci, FP, Petrom”, a explicat Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust.

Lichiditatea totala a Bursei, de 91,25 milioane lei (21,6 milioane euro), a fost sustinuta si de patru tranzactii cu obligatiuni emise de Banca Europeana de Investitii (EIB14), cu scadenta in 2014, in valoare de 26,94 milioane lei, dar si de tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea, ce au insumat 27,47 milioane lei.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, crede ca aceasta euforie data de anuntul Fitch se va opri in sedintele urmatoare, fiind asteptate si corectii.

“Pe termen mediu si lung este categoric o veste buna, care poate da incredere si care vine la momentul oportun”, a explicat Murgoci.

Ajutor pentru oferta Petrom

„Vestea ca Fitch a reintrodus Romania in categoria statelor recomandate pentru investitii este o surpriza foarte placuta, mai ales ca vine inaintea ofertei de vanzare a Petrom. Se deschide astfel calea in Romania pentru mai multe fonduri de investitii straine, care aveau restrictii de a investi intr-o tara din categoria Junk”, sustine Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Astfel, oferta Petrom ar putea atrage si subscrierile investitorilor institutionali straini care aveau restrictii legate de ratingul tarii.

Insa, riscuri si indoieli vizavi de succesul ofertei exista in continuare, mai ales ca totul tine de oficialii statului si de pretul pe care il vor lansa.

“Daca pretul minim va fi de 0,36, vom vedea o oferta competitiva, dar daca va fi de 0,5, asa cum s-a mai vehiculat, e posibil sa nu fie subscrisa in totalitate. Petrom este o companie atractiva, dar sa nu uitam ca nici OMV, care a raportat rezultate mai bune, nu a reusit sa stranga toti banii propusi. In plus, anul acesta multe IPO-uri din Europa nu au avut succesul scontat, tocmai pentru ca actionarii nu au tinut cont de conditiile pietelor si au cerut preturi prea mari. Sper ca statul roman sa intelega riscurile si sa lanseze o oferta buna”, a explicat Simionescu.

Cu toate acestea, brokerul isi mentine optimismul, estimand ca oferta se va incheia cu succes.

Pana la anuntarea detaliilor oficiale privind pretul si metoda de alocare, estimarile despre oferta Petrom sunt limitate.

“Ramane de vazut cati bani vor fi in piata, cum se vor imparti transele pentru institutionali si retail”, a explicat brokerul Estinvest.

Datele oficiale despre oferta de vanzare a aproximativ 10% din actiunile Petrom detinute de statul roman vor aparea in cursul acestor zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri