Prabusirea pietelor de actiuni din ultima perioada a impins investitorii spre activele considerate sigure, pretul aurului ajungand sa-l depaseasca pe cel al platinei, pentru prima data de la falimenul bancii americane Lehman Brothers.

Pietele de actiuni au pierdut peste 10% in primele trei zile ale acestei saptamani, in vreme ce aurul a urcat cu 5,3%, o uncie din metalul pretios fiind tranzactionata joi la pretul de 1.788 dolari.

Potrivit analistilor companiei de britanice de investitii Bespoke Investment Group, raportul dintre pretul platinei si cel al aurului a scazut rar sub 1, ultima data cand acest lucru a avut a fost in decembrie 2008, dupa izbucnirea celei mai recente crize financiare (vezi graficul atasat).

Intre anii 1986 si 1998, raportul a fost unul scazut si chiar a coborat pana la un minim absolut de 0,94 la un moment dat. Apoi, incepand cu anul 1998 si pana in 2008, platina s-a tranzactionat adesea la un pret de doua ori mai mare decat cel al aurului.

Dupa minimul de la sfarsitul lui 2008, platina a depasit aurul pana la mijlocul actualei piete bull, dupa acest moment raportul incepand din nou sa se reduca.

Ramane insa de vazut daca miscarea de la mijlocul acestei saptamani va marca un nou punct de cotitura pentru pietele financiare, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori.

Sursa grafic: Bespoke Investment Group

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri