Piata a fost marcata de o apatie evidenta in primele minute, cand au fost realizate tranzactii cu mai putin de o cincime din actiunile listate. Dupa prima ora, o parte dintre investitori au intrat la tranzactionare, insa transferurile cu actiuni au continuat sa fie reduse, iar preturile au revenit pe crestere usoara.

"In continuarea reperul il reprezinta evolutia pietelor straine care se transpune fidel in Romania. Bineinteles ca privita la nivel local stirea despre inchiderea fabricii Nokia din Jucu nu este una buna, dar ea survine intr-un context general caracterizat de posibilitatea unei noi recesiuni la nivel global, de un impact mult mai mare asupra Romaniei", a declarat directorul adjunct de operatiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction, Adrian Barbulescu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,94%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indciele BET-NG cu 0,23% sub inchiderea de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,3%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 1%.

Pe piata destinata obligatiunilor au fost realizate patru transferuri cu titluri de stat, in valoare cumulata de 60,4 milioane lei (aproape 14 milioane euro), suma reprezentand 65% din lichiditatea totala de 92,9 milioane lei (21,5 milioane euro).

Citeste si:

"Piata se zbate intr-o zona de reticenta, neincredere si reactii amplificate. Un astfel de mediu nu este propice pentru investitorii de portofoliu si prin urmare la noi in special sunt prezenti jucatorii speculatori si cu resurse financiare erodate de evolutia pietei in ultimele saptamani. In conditiile in care actiunile s-au dovedit extrem de volatile este foarte probabil ca anumiti investitori cu resurse financiare sa se orienteze catre instrumente mai stabile cum sunt obligatiunile. Sub presiunea conservarii sau obtinerii unui randament cat de cat rezonabil, aceste entitatii sunt nevoite sa investeasca in aceasta perioada in obligatiuni", a spus brokerul de la Prime Transaction.

Operatiunile cu actiuni au cumulat 29,6 milioane lei (6,8 milioane euro), valoare din care 62% au reprezentat transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea, in suma de 18,3 milioane lei. Rulajul pietei a fost, astfel, de peste doua ori mai mare decat lichiditatea sedintei precedente, de 13,7 milioane lei (3,2 milioane euro).

Aproape o treime din rulajul actiunilor FP a provenit din doua deal-uri cu aproape 0,1% din capitalul social, pentru 5,9 milioane lei. Ambele tranzactii negociate au fost efectuate la 0,44 lei, pret cu 0,92% peste inchiderea de miercuri, iar pe piata principala cotatia a crescut cu 1,03%, la 0,4405 lei.

"Previziunile in conditiile de acum ale pietelor sunt pur speculative si pot fi anulate la cea mai mica stire in contradictoriu cu scenariul initial", a conchis Barbulescu.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene avansau cu pana la 1,8%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu cel mult 2,1%.

Optimismul investitorilor era determinat de votul pozitiv din Parlamentul german pentru modificarile convenite de liderii europeni in iulie pentru extinderea atributiilor Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, fondul de urgenta al zonei euro. Alte informatii pozitive au venit din SUA, unde PIB-ul a crescut cu 1,3% in al doilea trimestru, iar cererile de somaj au fost sub estimari.